Tribunalul București a dispus marți încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Claudiu Florică și a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, inculpați pentru spălare de bani în dosarul Microsoft, deoarece faptele s-au prescris.

Magistrații au dispus ca Dinu Pescariu și Claudiu Florică să plătească fiecare suma de 10.858.479 dolari, în urma confiscării speciale. De asemenea, instanța a decis confiscarea sumei de 1.070.557 dolari de la suspectul Dragoș Șerban Stan. Pentru recuperarea acestor sume, judecătorii au menținut sechestrul pe conturile deținute de Dinu Pescariu și Stan Dragoș Șerban la Banca Leu Elveția (sucesor cu titlu universal Banca Clariden Leu - în prezent Credit Suisse AG) și au instituit sechestrul asigurător pe toate bunurilor mobile și imobile aparținând lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică și Dragoș Șerban Stan, relatează Agerpres.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată de DNA în februarie 2018 pentru spălare de bani, fapte comise de cei doi în calitate de reprezentanți ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, au fost emise mai multe hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a unui contract comercial de închiriere de licențe educaționale Microsoft.

Procurorii spun că, în cuprinsul hotărârilor respective, s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru licențele Microsoft, cu scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice. Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin HG 1778 din 21 octombrie 2004, fără a exista un necesar fundamentat.