UPDATELiviu Dragnea iese din închisoare: În România e o ”dictatură feroce”/ PSD e un ”partid de operetă”

Liviu Dragnea a fost eliberat azi din închisoare, condiționat, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Giurgiu. El susține că în România există acum ”o dictatură feroce”.
UPDATE
Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a postat joi, pe Facebook, o fotografie de grup acasă la fostul lider al PSD. În fotografie apare și Irina Tănase, dar și Codrin Ștefănescu și Carmen Dan, doi dintre puținii social-democrați care au mai rămas alături de Dragnea după condamnare.
Întrebată la Digi 24 de ce crede că nu au fost mai mulți social-democrați prezenți la penitenciar pentru momentul eliberării lui Dragnea, Carmen Dan a răspuns: ”Probabil de frică”.
La ieșirea din penitenciar, Liviu Dragnea a declarat că România era o țară prosperă când a plecat el la închisoare, iar acum are ”o dictatură feroce”, fiind afectată ”serios” libertatea de exprimare.
”"Doi ani de chin și suferință. Asta a fost aici: abuzuri, suferință și cea mai mare parte a populației a înțeles astăzi de ce a trebuit să ajung aici. Eu când am plecat, România era o țară prosperă, cu venituri mari pe care le aveau românii, o țară în care exista speranță, exista viitor. Din păcate, astăzi, este o dictatură feroce, este afectată serios libertatea de exprimare, este amanetat viitorul României cu asemenea datorii", a susținut fostul lider al PSD, adăugând că i s-a cerut insistent în ultimele luni să-și recunoască vinovăția.
Dragnea spune că va munci la firma fiului său și că va reintra în politică dacă are ”cu cine și pentru cine”.
Despre PSD a spus că este ”praf”, ”un partid de operetă”, condus de ”oameni lași”: ”Din păcate, nu există Opoziție, PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni lași. Toți sunt”.
”Nu știu dacă voi înființa un partid. PSD nu mai e partid”, a mai declarat Dragnea.
+++
”Din punct de vedere al PSD, partidul e reglementat de un statut care astăzi, în conformitate cu felul în care domnul Dragnea este într-o liberare condiționată, nu poate fi membru PSD. Așa spune statutul formațiunii. Cred că ar trebui întrebat, în primul rând, domnul Dragnea dacă și-ar dori sau nu. Din ceea ce am văzut în spațiul public, din ceea ce a apărut din partea celor apropiați de domnia sa, nu a reieșit o astfel de situație că ar dori să revină în PSD, într-un timp foarte scurt”, a afirmat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.
+++
Potrivit sentinței de condamnare din 27 mai 2019, Liviu Dragnea are interzise, până în iulie 2024, mai multe drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul eurorității de stat, precum și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit în dosar, adică președinte al Consiliului Județean Teleorman și președinte al PSD Teleorman.
+++
”Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat de către Tribunalul Giurgiu, căci de-aia a cerut strămutarea! N-am înțeles dacă i-au dat interdicție de părăsire a teritoriului, așa că este foarte posibil să-l caute cu Interpolul ca pe Udrea, Bica, Ghiță, Mazăre. Încă o zi rușinoasă pentru Justiția Română”, a scris pe Facebook comunitatea Corupția ucide.
Fostul ministru de Interne din perioada în care Liviu Dragnea era șeful PSD, Carmen Dan, a declarat la Digi24 că a primit vestea eliberării acestuia „cu multă bucurie”.
„Am primit această veste cu multă bucurie. Îl cunosc pe Liviu Dragnea de mai bine de 20 de ani. Am lucrat cu el și știu că a fost o perioadă grea pentru el. Am certitudinea că sunt mulți cei care se bucură, din membrii de partid, că acesta a fost eliberat”, a declarat Carmen Dan.
Carmen Dan spune că e convinsă că Liviu Dragnea vrea liniște, însă acesta ar putea face dezvăluiri despre perioada petrecută la vârful politicii românești.
„Sunt convinsă că Liviu Dragnea își dorește liniște. Vrea să fie alături de familie. Sunt decizii pe care le poate lua doar Liviu Dragnea. Sunt convinsă că după ce va analiza, le va comunica. E cert că va ține cont de toate deciziile instanței. Nu cred că liderii PSD au de ce să se simtă amenințați. (n.red. despre relația cu Viorica Dăncilă) Avem ocazia ca Liviu Dragnea să vorbească despre această relație, doamna Viorica Dăncilă a vorbit, a scris o carte. Liviu Dragnea a fost un lider pentru că a ținut în mână un partid foarte puternic, unit. Și a și obținut victorii”, a mai declarat Carmen Dan.
+++
Zeci de susținători s-au adunat în fața Penitenciarului Rahova pentr a-l susține pe Liviu Dragnea. Omanii au adus cu ei pancarte cu mesaje de susținere sau steaguri în culorile României.
Și iubita fostului șef al PSD, Irina Tănase, se afla în fața închisorii:
"Mergem acasă, ne întâlnim cu copiii lui, cu prietenii apropiați, care au rămas lângă noi în toată perioada asta și mai departe nu știu. Am vorbit cu el la 20 minute după decizie, s-a bucurat foarte tare. I-am zis că vin să îl aștept și mi-a spus să nu vin încă, deoarece nu știe cât vor dura procedurile birocratice. I-am zis că vin. Judecătorii de la București aveau o problemă personală împotriva lui. Judecătorii de la Giurgiu, fiind independenți, cei care au rămas, că și acolo s-a schimbat un judecător din complet, probabil că au judecat pe lege. Din punctul meu de vedere, niște judecători curajoși. Au dat o decizie la care nu se aștepta nimeni. (...) Trebuie să îl întrebați pe el (dacă va face politică). Nu a avut probleme cu niciun deținut în penitenciar, toți l-au tratat cu respect și nu numai deținuții, ci și angajații, atât cât s-a putut. Nu s-a confruntat cu probleme de violențe. (...) Nu avem niciun plan (de vacanță)".
+++
Tribunalul a decis eliberarea condiționată, pe motiv că Dragnea s-a îndreptat în penitenciar.
Procurorul de caz ceruse respingerea cererii, apreciind că nu sunt dovezi suficiente că s-ar fi îndreptat: ”Nu pare că și-a asumat pedeapsa. Instanța trebuie să aibă convingerea că persoana s-a reabilitat”.
+++
Tribunalul Giurgiu dezbate joi cererea de eliberare condiționată depusă de Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, potrivit Agerpres.
În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, susținând că a îndeplinit fracția necesară de 2/3 din pedeapsă, "este disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri și fiind stăruitor în muncă - atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activități culturale și la cursuri educaționale, a primit recompense și credite".
Conform actelor depuse în instanță, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus "la izolarea sa în camera de detenție pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) și la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenție".
De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ținut zilnic în camera de detenție 23 ore din 24 și "în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2".
În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigații de specialitate și tratament adecvat, deși penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecțiunile de care suferea.Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins însă cererea de eliberare condiționată, Dragnea a făcut contestație, respinsă de Tribunalul București pe 27 mai.În motivarea deciziei de la Tribunalul București, se arăta că "instanța a apreciat că, din analiza coroborată a situației personale a petentului, nu și-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare".
În paralel, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel București în care solicita strămutarea de la Tribunalul București la un alt tribunal din țară a procesului privind eliberarea sa condiționată din închisoare. El susținea că judecătorii de la Tribunalul București nu pot fi imparțiali în judecarea cererii sale, deoarece au semnat o petiție față de modificarea Legilor Justiției, pe vremea guvernării PSD.
Deși decizia Tribunalului București era una definitivă, Curtea de Apel București a desființat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu.
La Tribunalul Giurgiu dosarul a fost repartizat judecătoarei Ana Lazăr, însă aceasta a făcut cerere de abținere, fiind înlocuită cu un alt magistrat.
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare.
Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.Ulterior, Dragnea a câștigat mai multe procese cu penitenciarul, instanțele stabilind că i s-au încălcat mai multe drepturi, printre care dreptul la muncă și la îngrijire medicală.
de DODO 15 Iul 2021 14:12
de DODO 18 Iul 2021 11:21