Judecătorii au admis contestația depusă de companie, iar decizia este definitivă. Inițial, procurorii au pus sechestru pe acțiuni și bunuri de două miliarde de euro. Firmele Lukoil Ploiești și Lukoil Europe Olanda sunt acuzate de spălare de bani.

Tribunalul Prahova a admis contestațiile celor două firme și a redus, marți, cu peste 800 de milioane de euro valoarea sechestrului instituit în dosarul Lukoil.

Judecătorii au dispus ca sechestrul asupra conturilor bancare aparținând SC Petrotel Lukoil Ploiești și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 642.285.263,48 euro, iar sechestrul asupra conturilor bancare aparținând SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda și asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea se face până la concurența sumei de 542.262.283,28 euro.

Rechizitoriu Lukoil

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploiești, între inculpați aflându-se SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice. Este vorba despre directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești—Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

Filiala românească a Lukoil ar fi făcut tranzacții cu offshore-uri controlate de persoane aflate sub sancțiuni impuse de Uniunea Europeană. ”Un alt mecanism identificat în relațiile comerciale ale SC Petrotel Lukoil SA este tranzacționarea cu entități înregistrate in jurisdicția off-shore și care sunt controlate de persoane față de care există un regim sancționator impus la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce privește fondurile obținute din aceste tranzacții comerciale, se conturează ipoteza că sunt amestecate cu fonduri ilicite și ulterior externalizate în cea mai mare parte către entitățile afiliate SC Petrotel Lukoil SA”, scriu procurorii Parcheltului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în rechizitoriul din acest dosar.

Pierderea Petrotel Lukoil SA în favoarea firmelor off-shore care nu fac parte din grup s-a cifrat numai în 2011 la peste 16 milioane de lei. În documentul studiat nu sunt dezvăluite nici identitatea acestor persoane și nici numele companiilor off-shore prin care aceste persoane au făcut operațiunile.

Conform procurorilor, în perioada 2003-2014, Petrotel Lukoil a făcut plăți externe în valoare de de 15.586.346.461 de euro și a avut încasări din străinătate în sumă totală de 11.277.752.032 de euro.Parchetul susține că firma Lukoil și conducerea acesteia achiziționa țiței, de regulă din Kazakhstan, dar nu direct, ci prin intermediul a mai multor firme din Uniunea Europenă, ajungând astfel să facă achiziția la prețuri mai mari. Produsul finit rezultat din prelucrarea țițeiului era vândut mai departe de Lukoil cu prețuri mai mici decât costurile materiei prime și cele de prelucrare, rezultând astfel pierderi mari pentru compania din Ploiești.

Produsele finite, susțin anchetatorii, erau vândute în general către alte firme din grupul Lukoil.

În actul de acuzare, procurorii au descris pe larg ”mecanismul elaborat și practicat de către administratorii SC Petrotel Lukoil SA Ploiești pentru decapitalizarea propriilor resurse”, începând de la momentul importurilor materiei prime-țiței, continuând cu activitatea de procesare putătoare de prețuri de cost și terminând cu operațiunile de export-livrare intracomunitară, acestea reprezentând ”un tot unitar în cadrul angrenajului, ele având un raport de interdependență".

Procurorii dau exemplu faptul că, în 2011, firma din Ploiești a vândut, din producția realizată, cantitatea de 763.404,4 tone de produse finite ale căror costuri de producție au fost de 2.268.152.248 de lei cu suma de 2.181.560.089 de lei, rezultând astfel un minus de 86.592.159 lei.Societățile comerciale beneficiare ale acestui tratament avantajos în ceea ce privește valoarea livrărilor aparțin grupului Lukoil, mai scriu procurorii.Livrările către alte societăți decât cele din cadrul grupului Lukoil reprezintă, în 2011, 7,8 la sută din vânzările companiei, fiind efectuate în proporție covârșitoare către societăți tip off-shore, societăți care au fost înregistrate în paradisuri fiscale, în aceeași categorie putând fi încadrată și o societate înregistrată în Marea Britanie, dar care nu funcționează la sediul declarat și care nu a înregistrat și declarat tranzacțiile cu SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, asa cum rezultă din informațiile furnizate de autoritățile din Marea Britanie.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, adică aproximativ 1,766 miliarde de euro.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus inițial sechestru pe 176.840.629 acțiuni la o valoare de 2,5 lei/acțiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, a primelor de emisiune deținute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acționar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, asupra conturilor deținute de Petrotel Lukoil Ploiești la RBS Bank Olanda, precum și a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurența sumei 2.007.103.675,74 euro.

Procurorii au pus sechestru și asupra conturilor deținute de terțul acționar majoritar al Petrotel Lukoil Ploiești, Europe Holdings Bvatrium Olanda, la City Bank Londra, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro.