Secţia pentru procurori a CSM a dat luni aviz negativ privind cererea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Decizia a fost luată cu cinci voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, expune motivele pentru care a cerut recovarea procurorului general.

Printre altele, Toader îi reproşează că s-a opus transferării secţiei de cercetare a magistraţilor de la DNA la Ministerul Public. Ministrul a spus că cei din secţie se plâng că nu au la dispoziţie mijloace pentru a-şi desfăşura activitatea.

"Dacă e adevărat, le puneţi piedici obiective în desfăşurarea activităţii", a acuzat Toader.

Ministrul Justiţiei i-a mai reproşat lui Augustin Lazăr atitudiunea faţă de protocoale.

"Una declară, alta face", "trebuie să revenim la normalitate", a conchis ministrul Tudorel Toader.

În replică, Augustin Lazăr a afirmat că prezentarea lui Tudorel Toader e un "eseu cu accente polemice şi de pamflet", fără rigoare ştiinţifică aşa cum s-ar fi aşteptat de la un profesor universitar.

"Face o mulţime de insinuări" privind numirea şi evaluarea procurorului general, "lăsând să se înţeleagă că peste tot ... a avut loc o consipiraţie" pentru a-l putea pune procuror general pe Augustin Lazăr.

  • Ministrul a prezentat "un colaj de detractări", şi-a arogat abuziv calitatea de instanţă disciplinară, am aşteptat să-mi pună întrebări în ultima perioadă.
  • Până acum nu a mai existat această procedură, orice ministru de Justiţie s-a adresat Inspecţiei Judiciare, când au fost probleme.
  • Pe baza textului constituţional, s-a gândit la o procedură sui generis de evaluare, fără însă să-l întrebe pe cel acuzat. Eu am ales armele judiciare.
  • Suntem totuşi în mileniul III, există numeroase rapoarte, MCV, GRECO etc, în toate se promovează ideea independenţei procurorilor, Toader vrea să ne ducă cu zeci de ani înapoi sugerând că procurorul trebuie să meargă să ia lumină de la Ministerul Justiţiei.
  • Motivele cererii sale sunt nelegale: şi-a arogat în mob abuziv competenţa de a evalua activitatea procurorului general, competenţa aparţine exclusiv secţiei pentru procurori a CSM.
  • reproşurile în legătură cu dosarul protestelor din 10 august reprezintă o ingerinţă în activitatea procurorilor. E nepermisă, ministrul nu are atribuţii judiciare să se comporte ca instanţă judiciară.
  • Dacă a fost sau nu instrumentat corect, ne va spune instanţa de control judiciar, a spus Lazăr, după ce Toader a insistat să întrebe dacă dosarul a fost instrumentat corect.
  • Nu e datoria procurorului general să aplaude tot ce spune ministrul Justiţiei sau politicienii.

În replică, Tudorel Toader a afirmat că raportul său se referă la managementul exercitat de Augustin Lazăr, nu la activitatea sa.

Ministrul a refuzat să răspundă întrebării adresată de un membru al CSM cu privire la recomandarea din raportul MCV privind suspendarea procedurii de revocare a procurorului general.

Totodată, Toader le-a reamintit procurorilor că avizul lor e consultativ şi că nu răspunde la întrebările lor.