Ministrul Justiției spune de câteva luni că a hotărât deja soarta șefei DNA, dar ezită chiar și să vorbească despre asta. Joi a avut ocazia ideală, dar ceva l-a oprit și a mai venit cu o amânare. Ce caută Tudorel în Parlament?

Toată lumea anti-DNA își pune mari speranțe în Tudorel Toader că va decapita conducerea instituției anticorupție. Îndemnul disperat „Tudorele, fă ceva!” al lui Codrin Ștefănescu, este, de fapt, strigătul tuturor inculpaților și al mass-mediei care militează pentru protejarea corupților.

Toți ochii au stat ațintiți joi pe Tudorel și părea că ministrul Justiției va pronunța cuvintele mult așteptate de susținătorii săi. Mai ales că a venit urgent acasă după ce șefa l-a chemat din Japonia special pentru a rezolva „problema DNA”.

Chiar dacă Toader este decis și știe ce are de făcut, are totuși trei mari probleme:

1. Președintele Klaus Iohannis este aproape imposibil de convins să accepte revocarea Laurei Codruța Kovesi;

2. Consiliul Superior al Magistraturii este foarte greu de convins să dea aviz pozitiv;

3. Strada, care joi se mobiliza deja pentru proteste când Toader nici nu apucase să se vadă pe TV.

Luate pe rând:

Klaus Iohannis, mobilizat și de conferința de presă de miercuri a Laurei Codruța Kovesi, a ieșit cu un mesaj clar de susținere a DNA, dar și împotriva „penalilor” care atacă cea mai importantă instituție anticorupție din România. Chiar dacă președintele a ieșit după „informarea de presă”, Toader a anticipat fermitatea președintelui.

Totuși, pentru a avea o șansă de a-l convinge pe Iohannis, Tudorel Toader are nevoie de un aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ori CSM, chiar dacă cu o majoritate firavă, nu a dat semne că ar gira schimbarea lui Kovesi nici atunci când a existat scandalul cu Inspecția Judiciară și mega controlul la DNA. Să nu uităm nici faptul că avizul CSM este unul consultativ.

Al treilea argument, unul foarte important, este strada. Protestatarii au ieșit în ianuarie 2017 pentru a apăra lupta împotriva corupției. Și au continuat să iasă în stradă în număr mare chiar și în ianuarie 2018.

Ori schimbarea lui Kovesi de la butoanele anticorupției ar fi poate cel mai bun motiv pentru proteste poate mai mari decât s-au vâzut până acum. Asta în condițiile în care și strada știe că Kovesi nu e perfectă, dar știe că e un motiv mult mai bun de apărat decât orice politician sau inculpat care o vrea dată jos din funcție.

Pe ce se bazează, totuși, Tudorel?

Ministrul Justiției spune de câteva luni că are un raport pe masă, că a luat o decizie, dar că o va anunța când va voi el. Joi a decis că o va face publică săptămâna viitoare.

Raportul despre care vorbește Tudorel Toader este cel al Inspecției Judiciare de anul trecut, în urma unui control uriaș la DNA comandat de însuși Tudorel Toader.

Să ne amintim că din echipa de șase inspectori, trei au scris în raport că au găsit nereguli grave, iar trei au scris că totul e ok la DNA. Vă amintiți scandalul din interiorul Inspecției Judiciare, în care cele două tabere s-au acuzat reciproc că nu și-au făcut corect treaba.

Raportul respectiv a ajuns la Tudorel Toader, dar ministrul Justiției, previzibil, va folosi din el exact ce îl ajută și va ignora cealaltă jumătate de raport, favorabilă conducerii DNA (varianta adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii). Să nu uităm și de episodul „bilețelului pierdut la DNA” de unii inspectori.

Jumătatea de raport pe care o va folosi ministrul este, cel mai probabil, completată cu informații din „spațiul public”, unde spațiul public îl reprezintă televiziunile controlate de Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, dar și afirmațiile inculpaților porniți în luptă împotriva DNA.

Cu alte cuvinte, mingea e la el, dar oare cât curaj are Tudorel să meargă mai departe? Tocmai din lipsă de curaj  ministrul Justiției a amânat joi decizia și s-a refugiat în sânul Parlamentului, acolo unde caută singurul sprijin oficial, pentru că nu există altă instituție importantă în România care să-l sprijine.

Tudorel Toader știe că politicul, Parlamentul, nu poate interveni în sistemul judiciar pentru a face schimbări de șefi. Dar e singurul loc unde majoritatea îl va aplauda. Printre huiduielile opoziției.