UPDATETudorel Toader anunță că i-a venit rândul și procurorului general. Prima reacție a lui Lazăr
Ceea ce anunța încă din iuna iulie a fost pus în practică de ministrul Justiției. Toader a declanșat procedura de evaluare a activității procurorului general Augustin Lazăr
UPDATE 5 Procurorul general Augustin Lazăr a avut o primă reacție după ce ministrul Justiției a anunțat că îi va evalua activitatea. Lazăr susține că este un nou atac la adresa procurorilor.
„Luând act de intenția ministrului justiției de a declanșa procedura de evaluare a activității manageriale pe care am desfășurat-o, intenție afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016 și cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoștința opiniei publice următoarele:
Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții.
Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.
În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod „ilegal”, „subteran” de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției. Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale.În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public.
Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I..
Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României.
Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele.De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018.
Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018.În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicatul lui Augustin Lazăr.
UPDATE 4 USR a reacționat printr-un comunicat semnat de președintele Dan Barna. Barna spune că prin această mișcare se urmărește închiderea dosarului violențelor din 10 august.
„Tudorel Toader vrea să încheie misiunea pe care a primit-o de la liderii PSD-ALDE de a decapita toți procurorii-șefi care în ultimii ani au avut rezultate în lupta anticorupție și au deranjat anumiți politicieni și acoliții lor. Dragnea vrea să scape de Augustin Lazăr ca să închidă dosarul mitingului din 10 august. PSD vrea să ascundă adevărul așa cum a făcut cu Revoluția și mineriadele pentru a-și scăpa liderii care au dat ordine", declară președintele USR, Dan Barna.
UPDATE 3 Călin Popescu Tăriceanu aplaudă anunțul făcut de Tudorel Toader și vorbește iarăși despre așa-zisul „stat paralel”.
„Declarația domnului Toader, ministrul Justiției, făcută astăzi, este încurajatoare. Prezența și nivelul de infiltrare a statului paralel în Justiția din România este de netolerat. Protocoalele secrete, acțiunile ilegale și neconstituționale, încălcarea libertăților fundamentale trebuie să înceteze. Prezența agenților/ofițerilor acoperiți în tot țesutul social, politic și economic reprezintă o situație fără precedent în țările democratice. Reforma Justiției trebuie dusă la bun sfârșit și totodată trebuie să revenim la controlul democratic al serviciilor secrete. Declarația ministrului Toader este fără îndoială un pas necesar în această direcție”, a scris Tăriceanu, sâmbătă, pe Facebook.
UPDATE 2 Și liderul PNL a reacționat la decizia lui Tudorel Toader de a-i evalua activitatea procurorului general Augustin Lazăr. Ludovic Orban spune că ministrul Justiției acționează în numele grupului de infractori care conduce România.
„Nu cunosc niciun motiv care să declanșeze această cercetare. Este clar că Tudorel Toader acționează în numele grupului de infractori care conduce România, pentru a îndepărta din funcțiile de conducere și din funcțiile de procurori pe orice procuror a îndrăznit să întocmească dosare unui potentat al zilei, unor lideri ai PSD și ALDE. Este un demers care nu are niciun fel de fundament. După opinia mea, activitatea procurorului general este o activitate care nu poate să creeze nici semne de întrebare și în niciun caz temeiuri pentru declanșarea acțiunii ministrului Justiției", a declarat Ludovic Orban.
UPDATE 1 Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat în urma anunțului făcut de Tudorel Toader. Cioloș consideră că va exista o presiune pe dosarul violențelor din 10 august.
„Sub pretextul evaluării procurorului general al României, care e responsabilitatea în primul rând a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader încearcă să pună presiune pe dosarul violențelor la care au fost supuși cetățenii care au protestat în 10 august și să decapiteze conducerea Parchetului General.
Nu este nicio surpriză comportamentul ministrului Toader. A procedat în aceeași manieră și când a dorit demiterea conducerii DNA: De data aceasta, folosește o informație parțial adevărată, parțial falsă, doar ca să poată declanșa o procedură de evaluare împotriva lui Augustin Lazăr pentru simplu motiv că acesta s-a opus public ministrului în mai multe rânduri”, a scris Cioloș pe Facebook.
***** Textul inițial
„Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție!
În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009.
Zilele acestea aflăm că în realitate a fost «desecretizat» un protocol «abrogat» încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, «La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr.....din 04.02.2009». Folosirea sintagmei «se abrogă», arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.
El a mai spus că rezultatele evaluării, „însoțite de eventuale propuneri”, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.
Anunțul ministrului Justiției vine după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a publicat un document semnat de procurorul general Augustin Lazăr și șeful SRI, Eduard Helvig. SRI a anunțat că protocolul nu mai este valabil și nu mai produce efecte.
O evaluare anunțată
„Cu domnul Lazăr mă cunosc de multă vreme, dinainte să fie procuror general și eu ministru al Justiției. E adevărat că în epoca aceea colaboram pe linie academică, astăzi sau de când este procuror general și eu ministru colaborăm instituțional, în cadrul autorității judiciare. Colaborăm instituțional. Sigur că de-a lungul timpului, cred că a trecut un an și ceva, a avut poziții care nu au fost pe frecvența legii în vigoare, nu pe frecvența mea”, a declarat Tudorel Toader la sfârșitul lunii iulie.
„La oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării”, a mai spus Tudorel Toader.
de Vasile Nicolae 26 Aug 2018 16:29
Iar protocoalele cu urmasul securitatii sunt ilegale avand in vedere ca a fost o revolutie care a incercat sa elimine aceste anomali, chiar daca neomarxistii incearca sa le introduca prin usa din dos.
Precum se vede neomarxistii sunt continuatorii bolsevicilor din anii '50 din perioada de trista amintire a lui Brucan, Barladeanu, Roman, Ana Pauker, Tismaneanu, Sora etc.
de Ma lasi? 27 Aug 2018 09:07