Ministrul Justiției a declarat că va include unele recomandări ale Comisiei de la Veneția într-o ordonanță de urgență ce ar putea fi emisă de Guvern în perioada următoare.

UPDATE: Tudorel Toader a declarat miercuri seară că membrii Comisiei de la Veneția au fost de acord cu OUG pentru legile justiției și că joi trimite draftul la CSM pentru aviz, urmând ca ordonanța să fie adoptată săptămâna viitoare.

„Draftul l-am trimis înainte. (...) Am luat soluție cu soluție, am discutat-o cu argumente și contraargumente. Am avut șapte propuneri, toate au fost agreate, fiecare au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncționalități”, a spus ministrul.

Toader a explicat de ce modificările vor fi adoptate prin ordonanță de urgență. „Noi știm că Comisia (sic!) de la Veneția nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanțele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituțională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puțin dorite. (...) Dânșii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la România TV, potrivit Mediafax.

++++++++++++++++++++++++ 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, într-un interviu pentru Digi24 că pregătește o ordonanță de urgență pe legile justiției, pentru a include în acestea recomandări ale Comisiei de la Veneția.

„Suntem aproape de finalul parcursului legislativ pe legile justiției, durează din 2015, ca să spună cei care de principiu sunt critici că nu au fost dezbateri în cei 3 ani. Eu nu-mi amintesc ca o lege să dureze 3 ani de zile să fie adoptată, și nu a stat în sertar, ci dezbătută. Voi vorbi cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția, să vedem în ce măsură sunt posibile anumite preluări din recomandările comisiei, anumite racordări a normelor juridice la standarde europene. Sunt câteva soluții pe care le am în vedere pentru o posibilă ordonanță de urgență”, a spus Toader pentru Digi24.

Toader a făcut referire în special la prevederile ce dau posibilitatea magistraților de a se pensiona după 20 de ani de activitate, ceea ce ar putea conduce la o criză majoră de procurori și judecători în sistemul judiciar din România.