Ministrul Justiției a explicat, într-o declarație de presă, care sunt pașii prin care Elena Udrea ar putea fi extrădată din Costa Rica. Poliția a cerut deja mandat european de arestare.

Fostul ministru al Turismului are de executat 6 ani de închisoare cu executare în urma deciziei definitive dată marți de judecători.

Udrea se află, însă, în Costa Rica, acolo unde a solicitat statut de refugiat politic, iar autoritățile i-au acordat un permis provizoriu în acest sens.

Ministrul Justiției spune că primul pas este ca persoana condamnată să fie dată în urmărire internațională.

„Nu există un tratat bilateral cu statul Costa Rica, dar cooperarea poate avea loc pe două proceduri:

- curtoazia internațională, cu asigurarea reciprocității. În precedent am avut un astfel de caz de extrădare din Costa Rica;

- o a doua procedură prin care extrădarea se poate realiza în baza convenției multilaterale în care ambele state au calitate de parte.

Intervalul de timp în care se poate finaliza procedura ține de legislația Republicii Costa Rica. A existat un caz de extrădare în trecut tot din Costa Rica și există un altul este pe rol. În prima avem precedent, în a doua avem temeiul. Lipsa tratatului bilateral nu împiedică extrădarea”, a explicat ministrul Justiției.

Poliția Română a trecut-o deja, pe site, la rubrica „persoane urmărite”.