Înainte de a publica datele strânse de agenții care îi verificau pe magistrați, ministrul justiției promite că va face publice numele celor interesați de dosarele SIPA. Liviu Dragnea consideră că este o idee bună, dar nu suficientă.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis spune că intenția ministrului Justiției de a desecretiza arhiva SIPA i se pare interesantă și și-a exprimat speranța că va face acest lucru, potrivit Agerpres.

 

UPDATE Fostul ministru al Justiției Monica Macovei consideră că ar fi necesar să se declasifice toate documentele care privesc arhiva SIPA/ DGPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu, pentru că că „intoxicările și manipularea opiniei publice trebuie să înceteze”, potrivit Agerpres.

„Pentru că nu am și nu am avut niciodată nimic de ascuns și consider că ceea ce am făcut în privința desființării SIPA a fost onest și corect, consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/ DGPA - ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/ DGPA, hotărâri de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de închidere a unor inventarieri etc - începând de la înființare și până în prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu”, afirmă Monica Macovei.  

„Ideea că unii procurori și judecători au fost șantajați cu informații din dosare SIPA/ DGPA în ultimii 12 ani, când au fost condamnări zguduitoare în lumea politică, de afaceri sau de presă, este nedreaptă pentru sistemul de justiție și servește numai interesului particular al unor oameni care au probleme cu legea de a pune presiune pe magistrați, a decredibiliza sistemul de justiție, a falsifica adevărul și a rescrie trecutul. Și toate acestea, pentru ca ei să scape de răspundere”, susține Macovei.

UPDATE Ministrul Justiției anunță că joi va face publică lista celor care au vizitat arhiva SIPA. Unii au intrat în echipă, alții singuri, spune Tudorel Toader.

„Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am și momentul — ora la care au intrat, ora la care au ieșit, ca să știe lumea, dacă vreți, cine cunoaște acele adevăruri din arhivă. Eu știu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Știu cine a intrat. Primul pas, repet, nume, prenume și număr de vizite, și data, și ora, și minutul. Și de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veți ști că X cunoaște ce e în arhivă, veți ști că unul a intrat de mai multe ori, veți ști că unii au intrat în echipă, alții au intrat singuri, veți cunoaște așadar depozitarii informațiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament și după lege”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

UPDATE Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat că ideea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a publica o listă a celor care au accesat arhiva este bună, dar nu este suficientă, el considerând că este nevoie de desecretizare.

„Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret. Este vorba și despre niște rapoarte, care cred că pot să fie desecretizate, este vorba și despre niște procese-verbale, de intrări, ieșiri. Ar trebui să vedem cine a avut acces și de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor și cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan este o idee bune. Se poate gândi ca cu arhiva SIPA să se procedeze asemănător pe modelul CNSAS”, a afirmat Dragnea.

„Dacă sunt unele informații care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care țin de viața privată, informații care ar putea să ne ajute să înțelegem dacă în anii trecuți, poate acum nu mai e cazul, dar cine știe, informațiile de acolo au influențat anumite decizii ale unor instanțe, trebuie să ajungem la aceste informații (...) Oamenii vor să știe dacă deciziile instanțelor au fost influențate într-o anumită perioadă, sau mai sunt influențate și astăzi, de alte lucruri decât probleme din dosar”, a mai spus liderul PSD.

+++

UPDATE Președintele UNJR Dana Gîrbovan a felicitat intenția ministrului Justiției Tudorel Toader de a face publice numele celor care au vizitat'arhiva SIPA, eventual și numărul acestor vizite, și și-a exprimat speranța ca numele să fie făcute publice chiar luni.

„Felicit intentia ministrului justitiei, domnul Tudorel Toader, de a "publica numele celor care au 'vizitat' arhiva, eventual si numarul 'vizitelor' efectuate" in arhiva SIPA. Asa cum a spus pe Facebook si domnul ministru, aceasta publicare reprezinta un prim pas pentru clarificarea situatiei acestei arhive. Sper ca aceasta publicare sa fie facuta azi. Il rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alaturi de numele acestor persoane, sa publice si data cand au intrat in arhiva SIPA. In alta ordine de idei, astept cu interes raspunsurile la intrebarile pe care i le-am adresat doamnei Monica Macovei”, a scris președintele UNJR pe Facebook.

+++

Ministrul Justiției Tudorel Toader consideră că arhiva SIPA este o pată pe obrazul justiției române și a anunțat că primul pas în procesul de desecretizare a acesteia va fi să publice numele celor care au „vizitat-o”, eventual și numărul „vizitelor” efectuate.

Toader a scris luni dimineața pe pagina de facebook că adevărul trebuie să fie scos la suprafață, indiferent dacă acesta este plăcut sau neplăcut.

„Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas - voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva, eventual și numărul „vizitelor” efectuate!”.

Săptămâna trecută, ministrul a promis că va desecretiza arhiva.

„Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată. Arhiva SIPA eu nu o cunosc, că nu am fost în ea. Probabil are informații pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justiției poate desecretiza ce e secret de serviciu. Ce este de competența Guvernului poate fi desecretizat prin hotărâre de Guvern. Dacă vor fi acolo și secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul și toate regulamentele și toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA”, a declarat Tudorel Toader.