Ministrul Justiției spune că se aștepta la mai mulți candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA și nu exclude varianta reluării procedurii de selecție.

”Mă așteptam la mai mulți candidați. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, ce se întâmplă la DNA și nevoia de revenire la normalitate, nevoia de revenire a procurorilor și instituției în ansamblul ei într-un comportament de interpretare a normei juridice penale în parametrii legii, în parametrii constituționali", a declarat luni seara Tudorel Toader, într-o intervenție telefonică la România TV.

Ministrul Justiției a precizat că procedura de selectare ar putea fi reluată:

 

"Mai este o problemă. Noi avem patru candidați. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se oprește la unul dintre candidați, ci reluăm procedura, anunțăm din nou perioada de înscriere, de selecție, adică o luăm de la început. (...) Știți vorba aceea românească: poți candida singur și să ieși pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei (...) Până la urmă nu e vorba de mulțumirea sau nemulțumirea mea, e vorba de exigențele pe care trebuie să le îndeplinească viitorul șef al DNA. (...) E posibil să avem pe cineva dintre cei patru candidați pentru șefia DNA, după cum tot posibil este ca niciunul să nu îndeplinească exigențele, și atunci să reluăm procedura”.

 

Ce trebuie să facă viitorul șef al DNA

Ministrul Justiției a enumerat câteva măsuri pe care va trebui să le ia viitorul șef al Direcției Naționale Anticorupție.

"Părerea mea este că trebuie să facă în primul rând o evaluare a DNA, cu bunele, cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale Justiției și trebuie să așeze DNA în parametrii legilor Justiției. Să nu mai avem un procuror de la parchetul de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA”, a explicat ministrul.

”Ce mai trebuie să mai facă procurorul șef - să responsabilizeze pe toți cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, că sunt experți, că sunt personal auxiliar. Legea Justiției vine cu răspunderea magistraților. Nu îmi doresc ca magistrații să răspundă, să ajungă să comită erori, încât să răspundă, dar trebuie să aibă și ei grija aceea că, în cazul în care greșesc, comit erori, și ei sunt pasibili să răspundă din punct de vedere juridic. (...) Procurorul trebuie să fie de bună credință, să aplice legea cu bună credință", a mai spus Toader.

Întrebat dacă se va consulta cu președintele Klaus Iohannis în legătură cu numirea șefului DNA, Toader nu a dat un răspuns clar: "Decizia Curții Constituționale spune, undeva într-un paragraf, îndeamnă ministrul Justiției și președintele să aibă un dialog instituțional, un dialog permanent, un dialog loial, pentru găsirea celor mai bune soluții în realizarea statului de drept, de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale".