Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pentru Mediafax, referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft, că este "o gravă neglijență managerială privind soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil".

UPDATE

Parchetul General arată ca principalul responsabil al prescrierii faptelor este procurorul care a instrumentat dosarul Microsoft, Mihaiela Iorga, menționând că în acest sens a fost sesizată Inspecția Judiciară pe 20 septembrie 2017.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a primit o informare din partea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea "dosarul Microsoft”, precum și cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat, în calitate de titular al acțiunii disciplinare, Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) și (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea privește mai multe aspecte, printre care și modul de instrumentare a cauzei menționate anterior", transmite Parchetul General.

+++

”O gravă neglijență managerială privind soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil! Nu doar că a fost depășit termenul rezonabil de soluționare, fiind depășit chiar și termenul de prescripție a răspunderii penale", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției, la solicitarea Mediafax, după ce DNA a anunțat joi clasarea acuzațiilor în dosarul Microsoft, ca urmare a prescrierii faptelor. 

Inspecția Judiciară a efectuat anul trecut un control la DNA, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi trebuit să facă un anunț privind concluziile controlului. Toader a tot amânat acest anunț. Pe 5 ianuarie, el a declarat că a luat o decizie, pe care urmează ”să o formuleze”, dar a refuzat să spună și când se va întâmpla. 

Foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu au scăpat de acuzațiile în dosarul Microsoft, urmare a prescrierii faptelor. În cazul fostului ministru al Educației Daniel Funeriu s-a dispus soluția clasării, întrucât nota semnată de acesta "nu era de natură să producă efecte juridice". 

De asemenea, s-a dispus clasarea, tot din cauza prescrierii faptelor, în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la același minister, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, și Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 – 2005.

În legătură cu faptul că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam dupa împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, procurorul șef al DNA a solicitat, pe 17 iulie 2017, Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.