Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pentru Mediafax, referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft, că este "o gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil".

UPDATE

Parchetul General arată ca principalul responsabil al prescrierii faptelor este procurorul care a instrumentat dosarul Microsoft, Mihaiela Iorga, menţionând că în acest sens a fost sesizată Inspecţia Judiciară pe 20 septembrie 2017.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit o informare din partea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu modul de instrumentare a cauzei cunoscută generic sub denumirea "dosarul Microsoft”, precum şi cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA în data de 17 iulie 2017. În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, în calitate de titular al acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) şi (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea priveşte mai multe aspecte, printre care şi modul de instrumentare a cauzei menţionate anterior", transmite Parchetul General.

+++

”O gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil! Nu doar că a fost depăşit termenul rezonabil de soluţionare, fiind depăşit chiar şi termenul de prescripţie a răspunderii penale", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, la solicitarea Mediafax, după ce DNA a anunțat joi clasarea acuzațiilor în dosarul Microsoft, ca urmare a prescrierii faptelor. 

Inspecția Judiciară a efectuat anul trecut un control la DNA, iar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar fi trebuit să facă un anunț privind concluziile controlului. Toader a tot amânat acest anunț. Pe 5 ianuarie, el a declarat că a luat o decizie, pe care urmează ”să o formuleze”, dar a refuzat să spună și când se va întâmpla. 

Foștii miniștri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu au scăpat de acuzațiile în dosarul Microsoft, urmare a prescrierii faptelor. În cazul fostului ministru al Educației Daniel Funeriu s-a dispus soluția clasării, întrucât nota semnată de acesta "nu era de natură să producă efecte juridice". 

De asemenea, s-a dispus clasarea, tot din cauza prescrierii faptelor, în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la același minister, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, și Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 – 2005.

În legătură cu faptul că față de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam dupa împlinirea termenului de prescripție, dar și cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, procurorul șef al DNA a solicitat, pe 17 iulie 2017, Inspecției Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat inițial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârșite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.