Ministrul Justiției a avut o primă reacție după reținerea Elenei Udrea și a Alinei Bica în Costa Rica. Cele două au condamnări definitive în România și au mandate internaționale de arestare pe numele lor.

 

„Un condamnat e un personaj pentru țară? Nu mă provocați, că nu este un personaj pentru țară. Da, este un cetățean care a comis infracțiuni, un cetățean condamnat definitiv și dat în urmărire. De ce nu veniți și pentru alți condamnați din străinătate care au același parcurs?”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținnute miercuri seară, la patru ore diferență una de cealaltă. Cele două se aflau înn Costa Rica de mai mult timp. Ele au fugit din țară cu puțin timp înainte să se dea sentințele definitive în dosarele lor.

Date în urmărire internațională, fostul ministru al Dezvoltării și fosta șefă a DIICOT au fost reținte de Interpol.

Cele două urmează să fie prezentate unui judecător pentru emiterea mandatelor de arestare preventivă în vederea arestării.

Ambele au un statut de azilant politic provizoriu, valabile un an. Semne de întrebare planează asupra situației Elenei udrea, care a născut un copil în Costa Rica care a devenit cetățean costarican. Există posibilitatea ca Elena Udrea să primească o altă măsură preventivă, dar neprivativă de libertate.

Între România și Costa Rica nu există un tratat de extrădare, dar extrădarea se poate face conform unui tratat internațional (Tratatul de la Merida) la care atât Costa Rica și România sunt parte.