Ministrul Justiţiei discută miercuri dimineață cu ambasadorii a zece state, cei mai vocali contestatari ai modificărilor aduse legilor justiţiei, despre schimbarea legislației, MCV şi statul de drept.

UPDATE

Ambasadorii au împărtășit "opiniile și preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiției dezbătut în Parlament, precum și dorința fermă ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenței justiției și luptei împotriva corupției, recunoscând progresul făcut începând cu anul 2007", a anunţat Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

Totodată, ei "şi-au exprimat dorința ca România să creeze cadrul necesar pentru a permite îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare și să evite orice decizie care ar putea face ca acest obiectiv să fie mai greu de atins" şi "au subliniat importanța unui proces de consultare amplu și deschis cu toate părțile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneția asupra unor aspecte de bază ale reformei justiției".

***

Tudorel Toader a declarat după discuţie că la un termen care va fi stabilit ulterior, va avea o nouă întrevedere cu diplomaţi acreditaţi la Bucureşti, într-un format lărgit.

Ministrul a susţinut că nimeni nu contestă libertatea de legiferare, necesitatea modificării legilor justiţiei în acord cu exigenţele constituţionale şi cu standardele europene, precum şi necesitatea adoptării unor soluţii echitabile în legile justiţiei.

Toader a mai spus că a discutat şi despre stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul MCV. În acest context, el a precizat că în ultimul raport se arăta că doar o recomandare a fost îndeplinită, dar Bucureştiul consideră că "alte trei puteau fi considerate ca fiind îndeplinite".

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au fost reproşuri din partea diplomaţilor, Toader a răspuns: "Nu. Vă asigur că n-a existat niciun reproş. A fost o discuţie absolut constructivă, o discuţie lămuritoare, o discuţie care e normal şi necesar să aibă loc între instituţii".

***

„Recentele evoluții legislative, stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din MCV, echilibrul și separația puterilor în stat, precum și structurarea statului de drept, vor constitui principalele teme de discuție cu ambasadorii Belgiei, Canadei, Estoniei, Franței, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei, Statelor Unite ale Americii și Suediei”, a anunțat Tudorel Toader, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ministrul a precizat că întrunirea va avea loc între orele 9:00 și 11:00, la sediul Ministerului Justiției.

Diplomați din SUA, Marea Britanie sau Germania au transmis mai multe mesaje în ultimele luni pentru susținerea luptei anticorupție și independența justiției.

În aceste zile, Parlamentul dezbate proiectele de modificare ale legilor care guvernează justiția, iar multe prevederi sunt controversate.