Ministrul Justiției a anunțat că a fost stabilită data la care va merge la Bruxelles pentru a încerca să-l lămurească pe vicepreședintele Comisiei Europene în legătură cu ideile controversate de a modifica legile după care funcționează Justiția.

Tudorel Toader spune că a terminat de scris solicitarea către Comisia de la Veneția, căreia i se cere să se pronunțe pe unele modificări pe care le intenționează ministrul Justiției.

„Ministerul Justiției a redactat și a finalizat proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiției. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Ca element de noutate, pe data de 26 octombrie, am stabilit întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Timmermans, și voi discuta pe îndelete, în amănunt, soluțiile propuse prin proiectul de lege", a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a spus că este posibil ca modificările la legile Justiției să fie făcute direct în Parlament.

„Între timp, coaliția majoritară va decide care este calea procedurală de urmat: fie că îl voi prezenta în Guvern, iar Guvernul să-l trimită în Parlament, fie poate fi preluat ca inițiativă de către parlamentari și să intre în dezbatere parlamentară. Cea mai bună variantă este ca, în final, să avem o lege cât mai bună, pornind de la proiectul pe care l-am redactat și cu modificările care vor surveni pe parcursul dezbaterii. Nu eu decid calea de urmat, nu eu fac aprecieri. Ministerul a finalizat proiectul de lege, am redactat solicitarea de aviz către Comisia de la Veneția, am stabilit întrevederea cu Timmermans, prim-vicepreședintele, pe 26 octombrie. Cum se va decide așa vom proceda. Nu am vorbit cu premierul. Nu-mi spun punctul de vedere, eu, în limita competențelor de ministru al Justiției, am finalizat proiectul, mai departe decidenții vor decide”, a mai spus Tudorel Toader.

Coaliția de guvernare ar putea decide misrcuri dacă proiectul va fi asumat în Parlament. Călin Popescu Tăriceanu susține că, dacă ministrul Tudorel Toader va prezenta un calendar de adoptare care depășește finalul anului, atunci pachetul de legi va fi asumat de coaliția guvernamentală și depus în Parlament.