Consiliul Superior al Magistraturii discută marți raportul Inspecției Judiciare în urma controlului la DNA. Ministrul Justiției spune că acest raport contează foarte mult pentru luarea deciziei de a cere revocarea Laurei Codruța Kovesi.

UPDATE 2 Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, marți, ca în termen de șase luni Inspecția Judiciară să efectueze un nou control la DNA, în care să se verifice situația dosarelor mai vechi de un an și a cauzelor repartizate inițial procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.

Potrivit surselor citate, Secția pentru procurori a formulat o serie de propuneri proprii de natură a clarifica aspectele insuficient analizate în cuprinsul raportului privind controlul la DNA.

Printre acestea se numără și dispunerea unui control în vederea remedierii deficiențelor constatate la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA, în termen de șase luni de la data aprobării raportului, în care să se verifice situația cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, situația dosarelor repartizate inițial procurorilor Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, dar și verificarea dacă în toate dosarele în care s-a dat clasare prin ordonanță sau rechizitoriu s-a comunicat persoanei respective dacă a fost interceptată.

UPDATE 1 Raportul Inspecției Judiciare în urma controlului efectuat la DNA a fost aprobat de Secția pentru procurori din cadrul CSM. Deocamdată nu este clar ce anume din raport a fost însușit de CSM, deoarece trei dintre inspectori semnalau nereguli la DNA, iar alți trei inspectori au consemnat că nu există probleme la DNA.

***** Știrea inițială

Întrebat de jurnaliști la intrarea în CSM cât va conta raportul în decizia de a cere sau nu revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Toader a răspuns: „Foarte mult".

Procurorul General Augustin Lazăr a fost întrebat dacă este mulțumit de activitatea DNA și a conducerii acesteia, iar Lazăr a răspuns că „De activitatea conducerii sunt mulțumit în mod special”.

În schimb, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a evitat însă să răspundă la aceeași întrebare, respectiv dacă este mulțumit de conducerea DNA. Informat de jurnaliști de faptul că Augustin Lazăr s-a declarat mulțumit, Tudorel Toader a spus: „Așteptați să mă pronunț și eu ca ministru”.

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii conține pe ordinea de zi discutarea raportului Inspecției Judiciare, raport în care cei șase inspectori s-au împărțit în două tabere, iar certurile au devenit publice, mai ales în timpul audierii inspectorilor în cadrul Secției pentru Procurori din CSM.

Audiată la CSM, Laura Codruța Kovesi a acuzat modul în care s-a efectuat controlul Inspecției Judiciare și a dezvăluit că unul dintre inspectori ar fi pierdut un bilețel pe care erau trecute anumite dosare aflate în lucru.

În replică, adjunctul șefului Inspecției Judiciare a respins posibilitatea ca inspectorii să fi avut bilețele cu anumite dosare pentru verificat.