Aflat la Iași, unde a participat la deschiderea noului an universitar, Tudorel Toader a declarat că nu va rescrie proiectele de legi ale Justiției, dar a dat de înțeles că ar putea fi unele modificări înainte de a fi trimise în Parlament.

„N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluții, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergență. Eu mă așteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opțiunea dânșilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituție, iar proiectul de lege își va urma, cu anumite modificări, parcursul”, a declarat ministrul Toader, citat de Agerpres.

De amintit că același preț pe avizul CSM l-a pus și predecesorul său, Florin Iordache în cazul OUG 13. A trimis proiectul de OUG la CSM pentru avizare, dar în aceeași noapte guvernul a adoptat OUG 13 care mutila Codul Penal și cel de Procedură Penală.

Tudorel Toader spune că Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, deși în proiecte se regăseau și multe dintre propunerile instituției.

„Am anumite rezerve față de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiției a reținut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înțeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluții propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiției cu deciziile Curții Constituționale. Nu poți da aviz negativ, nu poți spune că nu ești de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curții Constituționale”, a mai spus Ministrul Justiției.

Toader spune că proiectele de legi vor pleca spre Parlament cu posibile modificări.