Ministrul Justiției s-a spălat pe mâini după ce anunțase că va cere opinia Comisiei de la Veneția în privința unor idei controversate de modificare a legilor Justiției. Toader îi plasează sarcina predecesorului său, iordache, artizanul OUG 13.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că în momentul în care Comisia parlamentară constituită pentru a dezbate legile Justiției își va asuma proiectul de lege pe această temă întocmit de minister, va prelua și solicitarea de aviz către Comisia de la Veneția pe care intenționa el să o facă.

„Comisia de la Veneția nu se notifică. Este solicitată să dea un aviz cu privire la un proiect de lege. (...) Nu te duci la Comisia de la Veneția cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul de lege finalizat și așteptam decizia să văd unde trebuie să îl prezint: la Guvern sau la Parlament. Ieri am aflat. Îl prezint la Parlament. (...) Avem forma finală a proiectului în care am solicitarea de aviz de la Comisie, expunerea de motive a proiectului de lege, proiectul de lege, cele trei legi ce urmează a fi modificate (...) În momentul în care comisia din Parlament își însușește, preia proiectul de lege, preia și solicitarea de aviz de la Comisie (de la Veneția—n.r.) și o trimite”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Florin Iordache, fostul ministru al Justiției, artizanul celebrei OUG 13, a fost numit președintele „Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției”. Această comisie va dezbate modificările la legile Justiției.

Toader s-a răzgândit, practic, în mai puțin de 24 de ore, după ce miercuri anunța că a redactat deja solicitarea.

„Ministerul Justiției a redactat și a finalizat proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiției. Mai departe, am redactat solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Ca element de noutate, pe data de 26 octombrie, am stabilit întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Timmermans, și voi discuta pe îndelete, în amănunt, soluțiile propuse prin proiectul de lege", a afirmat Tudorel Toader miercuri.

De altfel, și ultima remarcă a ministrului, că va discuta cu numărul doi din Comisia europeană, rămâne fără obiect, deoarece proiectul de modificare a legilor Justiției nu se mai află pe masa lui, ci este deja preluat de Parlament.