Ministrul Justiției a trimis Financial Times o scrisoare în care explică de ce fosta șefă a DNA nu ar merita să conducă Parchetul European. Publicația britanică își exprimase anterior sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi.

”Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Parchetului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile - ea nu ar trebui numită în această poziție", susține Tudorel Toader în scrisoarea transmisă Financial Times.

Ministrul Justiției mai susține că Laura Codruța Kovesi nu a fost demisă pentru că DNA viza politicieni corupți, ci pentru că instituția ar fi încălcat legea.

"Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, scrie Toader, care stă cu sabia deasupra capului după ce deputații PSD au decis miercuri să amâne votul privind moțiunea simplă împotriva sa, iar unii social-democrați, inclusiv Liviu Dragnea, i-au făcut numeroase reproșuri.

”Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu e justiție", mai scris Tudorel Toader, apelând la sprijinul Danei Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor, ”șocată” de aceste lucruri. Toader uită să amintească însă că UNJR nu a făcut niciodată public numărul membrilor săi, iar cei mai mulți magistrați contestă asociația, spunând că nu-i reprezintă.

Tudorel Toader a trimis scrisoarea după ce Financial Times a publicat un material asumat de board-ul editorial în care-și anunța susținerea pentru Kovesi la șefia Parchetului European.