Ministrul Justiţiei a trimis Financial Times o scrisoare în care explică de ce fosta şefă a DNA nu ar merita să conducă Parchetul European. Publicaţia britanică îşi exprimase anterior sprijinul pentru Laura Codruţa Kovesi.

”Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Parchetului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut - de la judecători, procurori și alte surse credibile - ea nu ar trebui numită în această poziție", susţine Tudorel Toader în scrisoarea transmisă Financial Times.

Ministrul Justiţiei mai susţine că Laura Codruţa Kovesi nu a fost demisă pentru că DNA viza politicieni corupți, ci pentru că instituţia ar fi încălcat legea.

"Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, scrie Toader, care stă cu sabia deasupra capului după ce deputaţii PSD au decis miercuri să amâne votul privind moţiunea simplă împotriva sa, iar unii social-democraţi, inclusiv Liviu Dragnea, i-au făcut numeroase reproşuri.

”Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu e justiţie", mai scris Tudorel Toader, apelând la sprijinul Danei Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor, ”șocată” de aceste lucruri. Toader uită să amintească însă că UNJR nu a făcut niciodată public numărul membrilor săi, iar cei mai mulţi magistraţi contestă asociaţia, spunând că nu-i reprezintă.

Tudorel Toader a trimis scrisoarea după ce Financial Times a publicat un material asumat de board-ul editorial în care-şi anunţa susţinerea pentru Kovesi la şefia Parchetului European.