Cei doi discută despre situația procurorilor delegați, despre întâlnirea șefei DNA cu ambasadorul SUA la București, dar și despre dosarele cu magistrați. La întâlnire participă și procurorul general Augustin Lazăr.

UPDATE Procurorul general Augustin Lazăr a fost primul care a dat declarații după întâlnirea cu ministrul Justiției pe tema procurorilor delegați. El a explicat că toate delegările s-au făcut legal la momentul respectiv, pe legea veche.

„Pentru a curma discuția publică și a asigura încrederea în Ministerul Public, am dispus din motive de oportunitate - și nu de legalitate -încetarea delegării colegilor care nu aveau condițiile de vechime prevăzute de legea nouă, urmând poate, să revină când vor avea vechimea necesară”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a vorbit și despre deficitul de procurori. Pe lângă cei 450 de procurori de care ar mai avea nevoie Ministerul Public, a spus Lazăr, „există în țară 10-15 parchete care au singur procuror și trebuie să-și ia și el concediu, sunt și parchete care nu au niciunul”. ”Suntem obligați să delegăm”, a explicat șeful Ministerului Public.

***** Textul inițial

„Săptămâna trecută am stabilit o întâlnire cu procurorul șef interimar al DNA, mi-a confirmat, iar astăzi, de la ora 10.00 ne vom întâlni", a declarat ministrul Justiției, cu o oră înainte de ora programată pentru întâlnire.

Este prima întâlnire oficială între ministrul Justiției, Tudorel Toader, și procurorul șef interimar al DNA Anca Jurma, de când magistratul a preluat această funcție pe 12 iulie.

Tema principală a discuțiilor este cea a procurorilor detașați la DNA, despre care procurorul-șef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat că ar fi 7 sau 8 procurori în această situație.

Luni, DNA a prezentat într-un comunicat de presă situația procurorilor delegați.

„Numărul procurorilor delegați la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați în funcții de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegați în DNA în funcții de conducere este 3. Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați la alte parchete este 2”, arată DNA într-un comunicat emis luni.

Tot luni, procurorul general Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru șase procurori, care nu îndeplinesc condiția de vechime în funcție de minim opt ani, în urma intrării în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

O altă temă de discuții între Toader și Jurma este cea a întâlnirii pe care procurorul șef interimar al DNA a avut-o pe 17 iulie cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

„Voi încerca să am o discuție cu dânșii (Augustin Lazăr și Anca Jurma, n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiției, să întreb cât de normal este ca un procuror-șef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu știu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi și n-a plouat (...) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franța. Ambasadorii colaborează și se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: 'aveți reprezentativitatea aceasta a relațiilor externe?', Categoric că nu o au”, declara săptămâna trecută Tudorel Toader.