Ministrul Justiţiei a declarat că va avea o discuţie cu Augustin Lazăr, după care va sesiza Inspecţia Judiciară referitor la refuzul Procurorului general de a remite Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009.

În urma unei discuţii telefonice cu Procurorul general, ministrul Tudorel Toader a sesizat Inspecţia Judiciară.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader îi reproşează lui Augustin Lazăr că încalcă principiul cooperării loiale între instituţii, prevăzut în Constituţie: art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 54 alin. (2) şi art. 131 alin (1) aşa cum au fost interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. (Detalii, aici)

De cealalt[ parte, procurorul general Augustin Lazăr susține că nu legea nu permite transmiterea dosarului, mai ales unei instituții extrajudiciare.

„Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), a avut în cursul zilei de astăzi, 16 august 2017, o discuție telefonică cu Tudorel Toader, ministrul Justiției. În cadrul discuției, procurorul general i-a comunicat ministrului Justiției punctul de vedere al PÎCCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii după actele de urmărire penală efectuate într-un dosar soluționat de către Secția de urmărire penală și criminalistică. În acest sens, Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ și transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară”, susține Parchetului General într-un comunicat.

 

***

"Voi avea o discuţie cu domnul Procuror general Lazăr şi voi sesiza Inspecţia Judiciară pentru ca Inspecţia Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a Procurorului general. Mai concret, reţinerea dânsului de a furniza documentele solicitate de către Comisia de anchetă parlamentară. Personal, am convingerea că Procurorul general îşi cunoaşte atribuţiunile de serviciu, am convingerea că Procurorul general cunoaşte modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuţiuni şi nu cred că este cazul ca domnia să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente", a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Ministrul a spus că va vorbi cu Augustin Lazăr, înainte de a sesiza Inspecţia Judiciară.

"Voi vedea ce răspunsuri furnizează, dacă îl voi găsi, apoi voi sesiza Inspecţia Judiciară. Nu cred, şi o spun cu toată convingerea şi ştiinţa mea de drept penal, că Procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză", a mai spus ministrul Justiţiei.

Referitor la solicitarea Comisiei de anchetă, Augustin Lazăr a explicat vineri, pentru Mediafax, că instituţia pe care o conduce respectă Constituţia şi legile.

"Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea respectând strict principiul constituţional al legalităţii, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni şi nici să comentez acţiunile altora”, a afirmat Procurorul general.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis ministrului Justiţiei solicitarea de a controla modul în care Procurorul general, Augustin Lazăr, îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu şi de a sesiza Inspecţia Judiciară în cazul acestuia.

Solicitarea a fost transmisă după ce Procurorul General a refuzat cererea Comisiei din 14 iulie privind furnizarea unor documente, înainte de a întreba CSM dacă poate face acest lucru.