Ministrul justiției a continuat războiul cu Laura Codruța Kovesi și la Bruxelles, deși a evitat să comenteze procesul de selecție a procurorului-șef european în fața jurnaliștilor străini. Tudorel Toader a spus că UE are nevoie de un „om integru”.

Tudorel Toader a prezidat vineri Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care nu a abordat tema selecţiei procurorului-şef al Parchetului European, funcție pentru care candidează Kovesi.

Dar în conferința de presă de după Consiliu, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a subliniat că selecția trebuie să fie „corectă şi fără încercări de discreditare”.

Ea a menționat atenţia publică semnificativă de care s-a bucurat procesul de selecție „nu în ultimul rând pentru că Consiliul şi Parlamentul au avut vederi diferite asupra candidatului preferat pentru această poziţie”.

„Rolul Comisiei este de a se asigura că procesul de selecţie este corect şi ministrul (Tudorel Toader - n.r.) a spus cu claritate, procesul este acum în curs. De aceea aş vrea să fac apel la toată lumea să joace corect şi să nu încerce să discrediteze sau să submineze pe oricare dintre candidaţi”, a subliniat comisarul european pentru justiţie, potrivit G4Media.

Întrebată ulterior la ce s-a referit când a vorbit despre aceste „încercări de discreditare”, Jourova a precizat: „M-am gândit la cazul doamnei Kovesi”.

În conferința de presă, Toader a evitat să comenteze situația, afirmând că nu vrea sp fie provocat de față cu Jourova, dar a discutat cu jurnaliștii români după conferință, susținând că Uniunea nu are nevoie de „cosmetizări”.

„Uniunea nu are nevoie să cosmetizăm pe cineva, să îl fezandăm şi să îl prezentăm drept cel mai şi cel mai. Nu cred că Uniunea nu vrea adevărul”, a punctat el, potrivit Agerpres.

Mai mult, Tudorel Toader a spus că UE are nevoie de „un șef integru” la nivelul Parchetului European.

„Dacă mă întrebaţi pe mine şi aş traduce apelul dânsei, a spus bine - «să nu faceţi defăimări», pe româneşte - «să nu spuneţi neadevăruri», dar nu a spus «să nu ne spuneţi realitatea, noi nu vrem să ştim realitatea, ca să rămânem cu percepţia noastră cu care am pornit la drum». Prin urmare, spusele dânsei cred că sunt respectate, în condiţiile în care adevărul nu deranjează pe nimeni, în condiţiile în care adevărul, dimpotrivă, ajută la luarea unei decizii în cunoştinţă de cauză, pentru că Uniunea are nevoie, la nivelul Parchetului European, de un şef integru, un profesionist care a dat dovadă de bun management, de bună cunoaştere a legislaţiei, de bună administrare a activităţii de înfăptuire a justiţiei. Ăsta, dacă vreţi, e tot un interes de ordine publică", a subliniat ministrul român. 

Numirea procurorului-şef european este un pas cheie în înfiinţarea Biroului Procurorului Public European (EPPO), care ar trebui sp fie operațional anul viitor. Comisia vrea ca procurorul-şef să fie numit cât de curând posibil, până la suspendarea activităţii Parlamentului European în aprilie.

Parlamentul European a selectat-o pe Kovesi pentru poziția de procuror-șef european, iar o echipă de trei eurodeputați va negocia cu Consiliul UE numirea.