Tunisianul Tarek Belgacem, ucis de Poliția pariziană în momentul când încerca să intre într-o secție de poliție înarmat, a fost luat în custodie și ulterior expulzat de autoritățile române. El a cerut azil în țara noastră. Franța nu a fost informată.

Tarek Belgacem, tunisianul ucis la Paris în timp ce încerca să intre într-o secție de Poliție înarmat cu un cuțit, a trecut și prin România, conform portalului instanțelor judecătorești din România.

Tarek Belgacem a venit în România la începutul anului 2011 și a depus o cerere de azil. Oficiul pentru Imigrări din România a avut însă suspiciuni cu privire la Tarek Belgacem și l-au pus sub pază într-un centru pentru refugiați.

În luna iunie  2011, Oficiul pentru Imigrări a cerut Curții de Apel București să prelungească luarea în custodie a lui Tarek Belgacem. Soluția instanței a fost în favoarea Oficiului pentru Imigrări: „Dispune prelungirea duratei de luare în custodie publică pe o perioadă de 5 luni, începând cu data de 29.06.2011 față de pârât”, conform portalului instanțelor.

Conform Oficiului pentru Imigrări, „luarea în custodie publică este o măsură de restrângere temporară a libertății de mișcare pe teritoriul statului român, dispusă de magistrat împotriva străinului care nu a putut fi indepărtat sub escortă în termenul prevăzut de lege, precum și împotriva străinului care a fost declarat indezirabil sau cu privire la care instanța a dispus expulzarea”.

Ulterior, statul român i-a interzis intrarea în țară pentru o perioadă de 5 ani și l-a expulzat în Tunisia.

Conform Digi24.ro, care a publicat în premieră informația referitoare la aventura lui Belgacem în România, toate statele europene prin care a trecut, cu excepția Franței, au primit informații de la autoritățile române despre acest cetățean.

Tarek Belgacem nu a fost cercetat pentru infracțiuni comise pe teritoriul României, conform DIICOT. „Am făcut verificări, dar nu a existat nicio cauză care să-l privească pe acesta la DIICOT”, a declarat pentru EurActiv Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT.