Udrea spune judecătorilor cum se finanțează partidele politice. Sponsorii merg la două capete
Fostul ministru Elena Udrea a dezvăluit judecătorilor că finanțarea partidelor merge pe pile, iar ea își ruga fostul soț să sponsorizeze PDL. Unii sponsori dădeau bani și la alte partide pentru că nu știau cine va urma la putere.
Elena Udrea a fost audiată vineri la Tribunalul București, în calitate de martor, în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență.
„În funcționarea PDL, ca și în funcționarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanțare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanțare, fiecare cât poate, iar cei cu funcții trebuie să contribuie mai mult decât ceilalți. Eu aveam obligația să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanțare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soț să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanțe pentru toate sumele primite. Dacă știai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunța în ședință și se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reușeau să aducă toate sumele și existau atenționări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligațiile de achitare a cotizațiilor și de donații către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale și se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului”, a povestit Udrea în sala de judecată, potrivit Agerpres.
„Cunosc situații în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenția era aceea de a nu se cunoaște interesul lor, în condițiile în care nu se știa cine câștigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanțat un partid și câștiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanțat partidul care a pierdut”, a continuat Udrea depoziția.După ce și-a încheiat declarația de martor, Elena Udrea a spus jurnaliștilor că societatea românească funcționează pe baza de nepotism și "pile", însă ea a intervenit doar pentru o singură persoană.
„Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în așa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să își mulțumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva și este o practică de 30 de ani. Au fost numiți sau angajați rude, prieteni în funcții în instituții publice. Nu mă refer la funcții de conducere, mă refer la funcții de execuție în instituții publice. Avem cazuri de cumnați care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD și nu de la PDL. Modalitatea asta nu aș constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să știți că nu primeam cereri să promovez legi sau să susțin cauze ale societății, eu primeam solicitări să angajez copiii, soțiile, neamurile în funcții, să pun o pilă la primărie pentru o locuință la ANL, de la cetățeni. Este o modalitate de a funcționa a întregii societăți, nu doar o practică a clasei politice. (...) Noi funcționăm pe conceptul de pile: puneți-mi și mie o pilă doamna deputat să fac nu știu ce. Nimeni din familia mea, din apropiații mei nu apare în vreo funcție de stat. Singura persoană pe care am susținut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu”, a declarat Udrea.
Blaga este acuzat de trafic de influență
Vasile Blaga a fost trimis în judecată la finalul lunii noiembrie 2016 fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada 2011-2012 ar fi primit 700.000 de euro în mai multe tranșe.
Astfel, 500.000 de euro i-ar fi primit de la Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț și fost vicepreședinte PDL, iar 200.000 de euro de la omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă.
Procurorii susțin că în anul 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general de atunci Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.
Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.
Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-ar fi folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.
Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate, potrivit procurorilor anticorupție.
În perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid.Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională, prin licitații trucate, cu firma lui Horațiu Bruno Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.
În perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ștefan i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Horațiu Bruno Berdilă o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.
În paralel, Gheorghe Ștefan i-a promis lui Horațiu Bruno Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25 de milioane de lei.
Vasile Blaga susține încă că nu a luat niciun ban.
„Nu am primit bani. Precizez că îl știu pe Ștefan Gheorghe, fost vicepreședinte al PDL în perioada vizată de anchetă. Nu îl știu pe Horațiu Berdilă. Nu am auzit de nicio firmă a acestuia. Cum puteam să fac trafic de influență pentru Berdilă, pe care nu îl cunosc? (...) Nu am primit niciun cent. Nici de la Ștefan și nici de la Dan Grigoriu. Nu colaboram cel mai bine cu Gheorghe Ștefan”, a precizat Vasile Blaga în fața judecătorilor în vara acestui an.
Comentarii