Bărbatul se afla sub supravegherea DIICOT și a SRI. El observase amănunțit o bază militară pentru a pune la cale un atentat. Anchetatorii spun că ar avea legături cu gruparea jihadistă responsabilă de atentatele de la Paris din 2015.

Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Argeș a fost prins joi dimineață, fiind suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH. DIICOT suspține că românul intenționa să organizeze un atentat la o bază militară din România.

„Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, mai spune DIICOT.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis "Ibrahim", a utilizat pe o rețea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

SRI și DIICOT au aflat că românul a analizat amănunțit un obiectiv militar în anul 2015, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta este îngrădit.

SRI confirmă faptul că bărbatul se afla în atenția serviciului secret de informații din 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și on-line, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

„Întors in România, cetățeanul a desfășurat în mod conspirat acțiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază”, se arată într-un comunicat de presă al SRI.