Doi miniștri cu probleme penale sunt propuși pentru a face parte din noul guven ce urmează a fi votat luni în Parlament. Este vorba despre ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, și de Rovana Plumb, care revine în executiv.

Rovana Plumb și-a dat demisia, odată cu Sevil Shhaideh, din guvernul condus de Mihai Tudose pe motive de integritate. Ambele nume apar în dosarul „Belina”, aflat în lucru la DNA.

Liviu Dragnea și CEx au decis reinstalarea Rovanei Plumb în noul guvern ce va fi condus de Viorica Vasilica Dăncilă. Rovana Plumb va fi ministru pentru Fonduri Europene.

Plumb a scăpat de ancheta DNA după ce colegii din Camera Deputaților au refuzat să-i ridice imunitatea. Procurorii doreau să o ancheteze în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Deși nu poate fi annchetată, situația nu este definitivă. Au mai fost cazuri în care DNA a reușit să ancheteze persoane cărora colegii parlamentari au refuzat inițial ridicarea imunității. Votul poate fi reluat în urma unei noi cereri a DNA, dacă apar acuzații noi. Rovana Plumb mai poate fi anchetată dacă își dă demisia din Camera Deputaților.

Acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, bun de ministru la Mediul de Afaceri

Senatorul PSD Radu Ştefan Oprea este propus pentru a conduce ministerul Mediului de Afaceri, iar dosarul său în care este judecat pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani nu pare să fi fost o problemă.

Procurorii susţin că senatorul Radu Oprea şi partenerul său de afaceri Mihail Ştefănescu, în calitate de administratori de drept ai companiilor SC Urban Electric SRL şi SC ICIM SA, au ajutat societăţile comerciale SC M.C. SRL Ploieşti şi SC SSWA SRL şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat.

Acuzarea mai spune că Oprea și Ştefănescu au dispus şi dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări şi prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăţilor comerciale pe care le administrau în conturile unor societăţi cu comportament tip 'fantomă', cu care doar au simulat operaţiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

Conform anchetatorilor, prejudiciul cauzat bugetului statului prin faptele de evaziune fiscală comise este de 223.631 lei.

Rămân în guvern ceilalți miniștri asupra cărora planează suspiciuni: Lia Olguța Vasilescu, la Ministerul Muncii, a cărei dosar se plimbă între DNA și instanțe, dar și Viorel Ilie, cel căruia parlamentarii nu i-au ridicat imunitatea la cererea DNA, care dorea achetarea lui într-un caz de fraudare a unui concurs de angajare. Viorel Ilie va fi tot la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.