SRI a identificat un individ din Serbia care spiona mai multe obiective militare din România, inclusiv baza NATO de la malul Mării Negre. Zivkovic a încercat și să pună la punct o rețea informativă în România. Sârbul are legături cu Rusia.

Curtea de Apel București a admis cererea SRI de a-l expulza pe Bratislav Zivkovic și l-a declarat indezirabil pentru 15 ani pe teritoriul României. 

„Admite cererea. Declară ca indezirabil pentru un interval de 15 ani pe pârâtul Bratislav Zivkovic. Dispune ca părăsirea teritoriului României să se facă de îndată. Hotărârea se comunică Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pârâtului şi Inspectoratului General pentru Imigrări. Executorie", comform judecătorilor Curţii de Apel.

Bratislav Zivkovic a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii începând cu 2014. Ofițerii SRI au aflat că acesta culegea informaţii despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanţa), dar şi despre sistemul de radare de pe litoral.

SRI a devenit atent la cetățeanul sârb pentru că acesta intra periodic în România din Bulgaria, ultima dată în noiembrie 2017.

Bratislav Zivkovic este unul dintre mercenarii care au luptat în estul Ucrainei și a fost prezent și în Crimeea în momentul așa-zisului referendum de a se desprinde de Ucraina și de a se alipi la Rusia.

El deține organizația paramilitară „Cetniciki Pokret", fiind decorat de Rusia.

Comunicatul video al SRI: