UPDATE (13:30): Într-o declarație extrem de scurtă, președintele Johannis i-a cerut primului-ministru demisia.

Ponta refuză să demisioneze: "Am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită".

Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri dimineață, la DNA, însoțit de un avocat, declarând că este suspect în dosarul lui Dan Șova, transmite Mediafax. Consituția îi dă dreptul președintelui Johannis să ceară suspendarea din funcție a primului-ministru.

Update (13.30)

"Ponta refuză să demisioneze, iar baronii au plecat spre București, să îl susțină" - notează jurnalistul Adriana Duțulescu, pe site-ul Breaking News 24 (bn24.ro).

Iohannis l-a chemat pe Ponta la Cotroceni pentru a-i cere să-și dea demisia.

Declarația președintelui Iohannis, (5 iunie 2015)

Astăzi Direcția Națională Anticorupție a comunicat public că prim-ministrul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia prim-ministrului Victor Ponta. Aceste considerațiuni și solicitarea de demisie, le-am comunicat prim-ministrului într-o discuție pe care am avut-o în cursul zilei de astăzi.


 
 
 
 
 
 

Ponta - întâlnire la Palatul Cotroceni

Înainte de a pleca spre Președinție, Ponta a avut o întâlnire cu un grup de social-democrați la Guvern, pe care i-a informat că nu are de gând să își dea demisia. Între timp, o parte dintre baronii PSD au plecat din filiale pentru a veni la sediul central al PSD din Kiseleff ca să îl susțină pe Ponta și să ți ceară să nu plece din fruntea Guvernului.

Update 12.30

Victor Ponta s-a dus la Palatul Cotroceni. Este așteptată declarația Președintelui Johannis., dat fiind art. 109 din Constituția României: "Dacă [pentru un membru al Guvernului - n.r.] s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție".

Procurorii anticorupție, prin comunicatul DNA din 5 iunie, precizează următoarele:


"Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
- complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
- spălarea banilor

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională."

În continuare, procurorii menționează ca în august 2007 între firma de avocatură „Șova și Asociații” și cabinetul avocatului Ponta Victor-Viorel, s-a încheiat o convenție pe perioada nedeterminată. Avocatul Ponta Victor-Viorel urma să primească o sumă fixă de 2.000 euro/lună. Din aprilie 2008, onorariul avocatului Ponta s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună.

Astfel, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, facturi care nu au la baza nicio operațiune reală.

Ulterior, cei doi s-au înteles să întocmească 16 rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Comunicatul DNA transmite:

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel.

În realitate, susține DNA, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României.

Linkuri

EurActiv.com: Romanian premier Ponta under investigation

HotNews.ro: Ziua in care un procuror a dispus efectuarea urmaririi penale fata de un premier in functie. DNA: Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda "copy paste"

Mediafax: Victor Ponta, la DNA: Sunt suspect în dosarul lui Șova. Premierul, urmărit penal pentru fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune. COMUNICATUL DNA - FOTO

HotNews: LIVETEXT Victor Ponta, urmarit penal de DNA in dosarul lui Dan Sova. Procurorii il acuza de 17 infractiuni de fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, plus trei infractiuni de conflict de interese

Adevărul: VIDEO Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală: „Sunt suspect"

Mediafax: Senatorul PSD Dan Șova, la DNA

Mediafax: Victor Ponta, la DNA: Sunt suspect în dosarul lui Șova. Premierul, urmărit penal pentru fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune. COMUNICATUL DNA

Captură ecran comentarii Victor Ponta în fața sediului DNA