Comisia de la Veneția „desființează” legea privind așa-zisa desființare a SIIJ
Comisia de la Veneția critică legea privind desființarea Secției speciale, precum și graba cu care a fost adoptată și promulgată.
Comisia de la Veneția „regretă graba cu care această lege controversată privind desființarea Secției pentru investigarea magistraților (SIIJ) a trecut prin Parlament și a fost promulgată”, reamintind că legea a fost adoptată înainte ca organismul Consiliului Europei să-și poată da avizul.
„Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un scop în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – cele de corupție fiind cele mai importante – comise de judecători și procurori”, spune Comisia, care consideră că e puțin probabil ca o structură de procurori nespecializați de la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de pe lângă curțile de apel să fie mai bine pregătiți pentru a desfășura cercetări asupra acuzațiilor de corupție la adresa judecătorilor și procurorilor decât DNA, care este o structură specializată în investigarea unor astfel de fapte.
Comisia de la Veneția regretă că Parlamentul nu a restabilit competențele parchetelor specializate - DNA și DIICOT, așa cum prevedea proiectul de lege pe care Comisia l-a evaluat și a fat un aviz în 2021.
Prin urmare, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor două parchete specializate pentru a investiga și a urmări infracțiunile de corupție săvârșite de judecători și procurori.
Așa cum a subliniat și în avizul său din 2021, Comisia de la Veneția reiterează faptul că trebuie reformată urgent procedura de soluționare a plângerilor depuse de persoane fizice împotriva judecătorilor și procurorilor.
Dacă legea e păstrată în forma actuală, Comisia de la Veneția recomandă o mai mare implicare a Secției de procurori a CSM în selecția procurorilor desemnați să cerceteze infracțiunile judecătorilor și procurorilor. E nevoie de asigurarea unei proceduri de selecție competitive și o delimitare mai clară a unora dintre criteriile pentru numirea procurorilor desemnați, precum și un mandat mai lung al acestor procurori.
Iuliana Scântei vorbea de existența a trei avize
Deși Comisia de la Veneția spune clar că avizul său de anul trecut a fost dat pentru prevederi complet diferite, liberala Iuliana Scântei, președinta Comisiei juridice a Senatului, susținea luna trecută, că actuala lege ”s-a inspirat” din trei avize anterioare a organismului Consiliului Europei.
„Am dorit să nuanțez foarte mult că nu este o grabă și nu ne ferim de exprimarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Avem alte trei avize din care Ministerul justiției s-a inspirat atunci când a stabilit soluțiile legislative actuale. Am dorit să punctez lucrul acesta, că nu este o lipsă de respect față de raportorii Comisiei de la Veneția, să nu stăm să așteptăm. Suntem într-o procedură paralelă”, spunea senatoarea PNL după o întâlnire online cu raportorii Comisiei de la Veneția.
Scântei mai spunea atunci și de consensul din sistemul judiciar privind acest text, deși DNA, Secția de procurori a CSM și asociații ale magistraților au criticat dur legea.
Background
Grabă mare
Proiectul de lege propus de Ministerul justiției a fost aprobat cu o grabă suspectă. La fel de ciudată a fost și pronunțarea rapidă a Curții Constituționale, care pe alte sesizări s-a mișcat mult mai lent. Și președintele Klaus Iohannis, ironizat adesea pentru lentoarea sa, a reacționat acum rapid și a promulgat legea pe 11 martie, imediat după plecarea vicepreședintei SUA Kamala Harris.
16 SIIJ mai mici
Legea prevede că SIIJ se desființează, iar presupusele fapte de corupție ale magistraților vor fi instrumentate de către Parchetul General și de către parchetele curților de apel.
DNA a criticat soluția propusă de Predoiu, explicând că aceasta „vizează înlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu păstrarea competenței după calitatea persoanei, și nu după materie, a noilor procurori ce vor fi desemnați”.
USR: Comisia de la Veneția confirmă că SIIJ nu a fost desființată, ci doar reorganizată
USR transmite că membrii Comisiei de la Veneția confirmă în avizul publicat luni că Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nu a fost desființată, ci doar reorganizată și au fost "puternic știrbite" competențele DNA și DIICOT.
Într-un comunicat de presă, USR afirmă că, pentru toate aceste motive, dar și pentru că a refuzat să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, trebuie să-și prezinte demisia de urgență, iar, dacă nu o face, se impune demiterea lui.
La rândul său, USR crede că președintele Klaus Iohannis, cel care a girat guvernul PSD-PNL, dar și lovitura dată luptei anticorupție și Justiției din România, trebuie să explice românilor de ce calcă pe urmele lui Liviu Dragnea.
„Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să își dea demisia! Avizul de astăzi al Comisiei de la Veneția scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competența DNA și DIICOT și disprețul manifestat de către Predoiu, Iohannis și pesediști față de instituțiile europene și de angajamentele internaționale ale României. Ministrul Predoiu și președintele Iohannis au găsit de cuviință că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupției, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina și de efectele acestuia și nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliției PSD-PNL-UDMR”, a declarat fostul ministru de resort, deputatul USR Stelian Ion.
„Deși aveau informații clare că proiectul este împotriva normelor europene și că avizul Comisiei de la Venetia va sancționa noile prevederi, Predoiu și Iohannis au insistat să fie adoptat și promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneția. Ministrul Predoiu și președintele Iohannis au acționat cu premeditare, fiind interesați mai mult de crearea unei umbrele de protecție a politicienilor corupți și a magistraților care ar putea să îi ajute să nu răspundă în fața legii. Este extrem de grav că la cel mai înalt nivel al statului nu există niciun interes ca magistrații să poată lucra fără nicio interferență, feriți de presiuni și intimidări. De la cel mai înalt nivel al statului, lupta anticorupție a fost amputată, lăsând DNA și parchetele specializate fără o parte din competențele inițiale”, a mai declarat Stelian Ion.
De asemenea, USR susține că va propune o modificare legislativă pentru "a repara stricăciunile făcute prin proiectul ministrului Cătălin Predoiu" și afirmă că România are nevoie de un ministru al justiției care să implementeze grabnic recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările care trebuie aduse mecanismului de selecție a procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de magistrați.
Comisia de la Veneția a fost sesizată în privința proiectului SIIJ făcut de Cătălin Predoiu de USR, printr-o solicitare depusă de deputatul Iulian Bulai în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în luna ianuarie.
Comentarii