Comisia de la Veneția critică legea privind desființarea Secției speciale, precum și graba cu care a fost adoptată și promulgată.

Comisia de la Veneția „regretă graba cu care această lege controversată privind desființarea Secției pentru investigarea magistraților (SIIJ) a trecut prin Parlament și a fost promulgată”, reamintind că legea a fost adoptată înainte ca organismul Consiliului Europei să-și poată da avizul.

„Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un scop în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – cele de corupție fiind cele mai importante – comise de judecători și procurori”, spune Comisia, care consideră că e puțin probabil ca o structură de procurori nespecializați de la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de pe lângă curțile de apel să fie mai bine pregătiți pentru a desfășura cercetări asupra acuzațiilor de corupție la adresa judecătorilor și procurorilor decât DNA, care este o structură specializată în investigarea unor astfel de fapte.

Comisia de la Veneția regretă că Parlamentul nu a restabilit competențele parchetelor specializate - DNA și DIICOT, așa cum prevedea proiectul de lege pe care Comisia l-a evaluat și a fat un aviz în 2021.

Prin urmare, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor două parchete specializate pentru a investiga și a urmări infracțiunile de corupție săvârșite de judecători și procurori.

Așa cum a subliniat și în avizul său din 2021, Comisia de la Veneția reiterează faptul că trebuie reformată urgent procedura de soluționare a plângerilor depuse de persoane fizice împotriva judecătorilor și procurorilor. 

Dacă legea e păstrată în forma actuală, Comisia de la Veneția recomandă o mai mare implicare a Secției de procurori a CSM în selecția procurorilor desemnați să cerceteze infracțiunile judecătorilor și procurorilor. E nevoie de asigurarea unei proceduri de selecție competitive și o delimitare mai clară a unora dintre criteriile pentru numirea procurorilor desemnați, precum și un mandat mai lung al acestor procurori.

Iuliana Scântei vorbea de existența a trei avize

Deși Comisia de la Veneția spune clar că avizul său de anul trecut a fost dat pentru prevederi complet diferite, liberala Iuliana Scântei, președinta Comisiei juridice a Senatului, susținea luna trecută, că actuala lege ”s-a inspirat” din trei avize anterioare a organismului Consiliului Europei.

„Am dorit să nuanțez foarte mult că nu este o grabă și nu ne ferim de exprimarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Avem alte trei avize din care Ministerul justiției s-a inspirat atunci când a stabilit soluțiile legislative actuale. Am dorit să punctez lucrul acesta, că nu este o lipsă de respect față de raportorii Comisiei de la Veneția, să nu stăm să așteptăm. Suntem într-o procedură paralelă”, spunea senatoarea PNL după o întâlnire online cu raportorii Comisiei de la Veneția.

Scântei mai spunea atunci și de consensul din sistemul judiciar privind acest text, deși DNA, Secția de procurori a CSM și asociații ale magistraților au criticat dur legea.

Proiectul privind desființarea SIIJ - adoptat de plenul Camerei Deputaților

Mai mult pe EurActiv »