Fostul președinte PSD al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost condamnat luni de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată în ianuarie 2018 pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a acestuia.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.

'La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale'”, au scris procurorii anticorupție în actul de acuzare.