Fostul președinte al Camerei Deputaților este acuzat că a primit excursii și materiale pentru o casă de vacanță, iar în schimb a intervenit pentru numirea într-o funcție importantă a unui consilier județean din Buzău.

DNA Ploieşti l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcţionari publici şi a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcţie publică o rudă a acestuia.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

„'La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale'”, scriu procurorii în actul de acuzare.

Procurorii au pus sechestru pe bunuri ale lui Valeriu Zgonea până la concurenţa sumei de 62.143 lei.

Dumitru Dobrică, consilier judeţean la Buzău în perioada iunie 2004 - decembrie 2013, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei.