După un proces care a durat mai bine de opt ani, magistrații Curții de Apel Suceava i-au achitat pe majoritatea inculpaților din dosarul care a vizat corupția din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Din cele 35 de persoane trimise în judecată, doar una singură, Cornelia Grumeza, a primit o condamnare de 5 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită, relatează Monitorul de Botoșani.

În acest caz, avocații femeii vor face o contestație în anulare, pe motiv că faptele s-ar fi prescris.

Magistrații au stabilit că faptele reclamate de procurori "nu există”.

Pronunțată marți, pe 8 noiembrie a.c., decizia Curții de Apel Suceava este definitivă.

Printre cei care au fost achitați se află și preotul botoșănean Dumitru Horga, din comuna Cândești, acuzat de procurorii DNA că ar fi coordonat întreaga grupare. În momentul trimiterii în judecată, anchetatorii susțineau că a fost vorba de fapt de o grupare infracțională organizată, pusă pe picioare de Dumitru Horga, rețea din care ar mai fi făcut parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândești, fiul preotului Horga, Bogdan Iulian Horga, dar și un apropiat al acestora, Paul Constantin Ciorneschi, Cornelia Grumeza, precum și 16 vameși și 14 polițiști de frontieră.

Gruparea, arătau procurorii anticorupție, ar fi acționat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, când ar fi introdus în țară aproape 300.000 de pachete de țigări, cu sprijinul nemijlocit al comisarului șef Nelu Fediuc, care devenise cumătru cu dascălul Dumitru Daniel Sofronie, după ce ofițerul i-a botezat unul dintre copii.