Fostul lider al PDL a fost achitat în primă instanță de judecători, dar DNA poate contesta decizia instanței. Procurorii acuzau că ar fi primit 700.000 de euro de la fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

„Achită pe inculpatul Blaga Vasile sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. Ridică sechestrul asigurător dispus în cursul urmăririi penale”, este sentința Tribunalului București.

Procurorii susțin că în anul 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general de atunci Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să "cotizeze" pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-ar fi folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.

Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate, potrivit procurorilor anticorupție.

În perioada 2011 – 2012, Ștefan Gheorghe l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională, prin licitații trucate, cu firma lui Horațiu Bruno Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ștefan i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Horațiu Bruno Berdilă o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Gheorghe Ștefan i-a promis lui Horațiu Bruno Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25 de milioane de lei.

Toate aceste acuzații nu au fost confirmate, însă, de judecătorii de la Tribunalul București, dar sentința poate fi contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel București.