România trebuie să urmeze recomandările raportului MCV, a declarat marți comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, întrebată de demersul de revocare a Procurorului general, Augustin Lazăr.

Întrebată cu privire la faptul că recomandarea MCV care spune că această revocare trebuie oprită, Vera Jourova a precizat: "Aștept ca România să urmeze recomandările MCV. (... ) Îngrijorarea mea este cu privire la Biroul Procurorului European, care ar trebui să funcționeze din 2020 și mi-ar plăcea ca România să fie reprezentată acolo. Acolo este interesul meu și voi discuta cu ministrul Justiției", potrivit Agerpres.

Raportul MCV publicat săptămâna trecută a cerut Bucureștiul să oprească procedura de revocare a Procurorului general. Cererea a fost ignorată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Luni, în cadrul discuțiilor de la CSM, el a refuzat să spună dacă va respecta recomandarea MCV. În plus, Toader a dat de înțeles că nu va ține cont de avizul CSM, care este oricum consultativ. 

Comisarul Vera Jourova se întâlnește marți, la București, și cu șefa Instanței supreme, Cristina Tarcea, cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu Marius Pîrvu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, și cu Ancuța Gianina Opre, președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Jourova a fost primită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.