România trebuie să urmeze recomandările raportului MCV, a declarat marţi comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, întrebată de demersul de revocare a Procurorului general, Augustin Lazăr.

Întrebată cu privire la faptul că recomandarea MCV care spune că această revocare trebuie oprită, Vera Jourova a precizat: "Aştept ca România să urmeze recomandările MCV. (... ) Îngrijorarea mea este cu privire la Biroul Procurorului European, care ar trebui să funcţioneze din 2020 şi mi-ar plăcea ca România să fie reprezentată acolo. Acolo este interesul meu şi voi discuta cu ministrul Justiţiei", potrivit Agerpres.

Raportul MCV publicat săptămâna trecută a cerut Bucureştiul să oprească procedura de revocare a Procurorului general. Cererea a fost ignorată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Luni, în cadrul discuţiilor de la CSM, el a refuzat să spună dacă va respecta recomandarea MCV. În plus, Toader a dat de înţeles că nu va ţine cont de avizul CSM, care este oricum consultativ. 

Comisarul Vera Jourova se întâlneşte marţi, la Bucureşti, şi cu şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cu Marius Pîrvu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, şi cu Ancuţa Gianina Opre, preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Jourova a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.