Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat vineri că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) nu va fi ridicat în mandatul actualei Comisii, așa cum își propusese președintele Jean-Claude Juncker.

Întrebată dacă este încă fezabilă ridicarea MCV pentru România și Bulgaria în mandatul Comisiei Juncker, Vera Jourova a declarat, precizând că e o opinie personală, că nu e fezabilă o astfel de măsură: ”Nu mai avem mult timp, iar tendința nu e prea satisfăcătoare pentru a putea spune în mod clar că putem opri acest mecanism”.

”În timpul acestui mandat, acestei Comisii, vom pune capăt Mecanismului de Cooperare si Verificare care vizează România și Bulgaria. Este evident că acest mecanism și-a îndeplinit scopul, s-a rezolvat problema implementării sale, trebuie sa trecem mai departe. În orice caz, voi face tot ce pot, sunt convins de progresele adevărate pe care România le-a făcut, pentru a accelera acest proces. Sunt foarte mulțumit de noul Guvern român", declara în februarie 2016 președintele CE, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferințe de presă susținute, la Bruxelles, împreună cu premierul Dacian Cioloș.

A venit însă coaliția PSD-ALDE la putere și asaltul asupra Justiției și liderii europeni nu au mai evocat ridicarea MCV pentru România, mai ales după ultimul raport de la sfârșitul anului trecut, care remarcă regresele înregistrate de București în lupta anticorupție.

La puțin timp după raportul MCV, premierul Viorica Dăncilă declara la Antena 3, în decembrie 2018, că raportul nu afectează în niciun fel președinția rotativă a Consiliului UE și că va fi ridicat în cazul României până la finalul mandatului actualului CE.