Modificările controversate la Codul Penal, care l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de toate dosarele și procesele, nu vor intra prea curând în vigoare.

Curtea Constituțională a României a amânat luni pentru 16 octombrie dezbaterile în cazul sesizărilor formulate de președintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casație și Justiție, PNL, PMP și USR privind modificările aduse Codului penal și Legii pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Astfel, controvestatele modificări la Codul Penal, care prevăd pedepse micșorate, precum și dezincrimări de articole, nu vor intra prea curând în vigoare. 

Președintele a sesizat 25 de modificări aduse în Parlament Codului Penal care acum ar încălca legea fundamentală, dar și modul în care au fost adoptate acestea în sesiunea extraordinară.

Sesizarea a ajuns la Livia Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, o specialistă în drept penal.

Iohannis precizează că această lege a fost adoptată în cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților neconstituțional întrunită, iar actul normativ nu a fost expres înscris pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, existența acestuia pe ordinea de zi a acestei Camere neputând fi prezumată ca fiind implicită, întrucât la momentul convocării forului în sesiune extraordinară nu fusese adoptat de Senat și nici nu fusese înregistrat la Biroul permanent al Camerei Deputaților, arată sesizarea.

Printre acestea se numără și redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu, dar și a grupului infracțional organizat.

„Modificarea textului încalcă dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției adoptată la New York la 31 octombrie 2003, ratificată de România prin Legea 365 din 15 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 903/05 octombrie 2004 și, prin aceasta, dispoziția înscrisă în articolul 11 alin. (1) din Constituție. Potrivit art. 19 din Convenție, „fiecare stat parte trebuie să adopte măsurile legislative și alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracțiune, în cazul în care actele au fost săvârșite cu intenție, faptei unui agent public de a abuza de funcțiile sau de postul său, adică de a îndeplini ori de a se abține să îndeplinească, în exercițiul funcțiilor sale, un act cu încălcarea legii, în scopul de a obține un folos necuvenit pentru sine sau pentru altă persoană sau entitate”.”, se arată în textul sesizării în privința infracțiunii de abuz în serviciu.

Și noua reglementare a liberării condiționate a fost contestată, la fel și scăderea termenelor de prescripție ale faptelor.

Modificările controversate la Codul Penal au fost contestate și de partidele de opoziție, iar sesizările formulate de PNL, USR, PMP, dar și de Înalta Curte de Casație și Justiție vor fi dezbătute abia pe 17 septembrie, iar raportul va fi întocmit de judecătorul constituțional Livia Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Modificările la Codul Penal, dacă ar fi aprobate, l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de acuzații în toate dosarele.

Textul integral al sesizării poate fi accesat aici.