Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de procurorii anticorupție, joi noapte, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la DNA în cursul zilei de miercuri, scrie News.ro, citând surse judiciare.

UPDATE 29/7

Alina Gorghiu, despre Bogdan Olteanu: ”"Cred că este un om corect, rămâne ca ancheta să stabilească foarte clar care sunt concluziile. Nu pot eu să mă pronunț pe ele, însă sunt mâhnită când văd că unii oameni folosesc politic nefericirea altora. Nu știu cum se va solda speța Bogdan Olteanu, dar să arunci cu noroi în alții doar pentru faptul că îți dă ție bine preț de 24 de ore pe pagina de Facebook mi se pare o mârlănie, ca să nu o cataloghez mai dur".

Copreședintele liberalilor a declarat, la Antena 3, că în 2008, când nu era liderul PNL, nici nu făcea parte din staff-ul de campanie și nici nu era parlamentar, era colegă și asociată cu Bogdan Olteanu într-o societate de avocatură.

+++

Bogdan Olteanu va demisiona luni din funcția de viceguvernator al Băncii Naționale, a anunțat avocatul său.

+++

Bogdan Olteanu a recunoscut că a discutat în 2008 cu Călin Popescu-Tăriceanu despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, însă a susținut că a făcut acest lucru din convingere, nu în schimbul unor foloase materiale pe care le-ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit informațiilor din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventivă a viceguvernatorului Băncii Naționale a României, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, Olteanu a recunoscut și faptul că în anul 2008 a avut periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vîntu, care i-a cerut să-l susțină pe Liviu Mihaiu, iar solicitarea omului de afaceri a coincis cu propriile sale opinii asupra persoanei care ar fi trebuit numită în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

La rândul său, Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârșirea faptelor, dar a susținut că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu, un milion fiind în interes personal.

+++

Miza numirii lui Liviu Mihaiu o constituia avizul de mediu pe care PSV Company (n.r. - controlată de Vîntu) trebuia să îl ia în vederea amplasării a două benzinării plutitoare pe Dunăre (n.r. - nișă de monopol), lucru care s-a și întâmplat la o săptămână de la „înscăunarea” lui Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, scrie EVZ.ro.

Contactat de EVZ, Liviu Mihaiu a declarat că nu avea cunoștință că în umbra PSV stătea Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a finanțat atâția ani publicația Academia Cațavencu, unde acesta a scris. 

”PSV a venit cu toate avizele luate de la Compartimentul Tehnic-Administrativ. Nu știam a cui e. Când ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ, a nu semna e abuz în serviciu. Eu din ziar am aflat că PSV are legătură cu Vîntu. Eu nu fac ca Securitatea, să întreb a cui e firma înainte să semnez. Dar dacă aș fi știut, nu îi dădeam așa ușor, mă lămuream de 10 ori, fiind o problemă de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat că au toți parametrii îndepliniți”, susține Liviu Mihaiu.

El a fost guvernator al Deltei Dunării din septembrie 2008 până în februarie 2009.

Potrivit EVZ.ro, din prima zi, Mihaiu a fost ”luat la ochi” de colegii de breaslă ca fiind ”omul lui Vîntu” și pe bună dreptate: chiar mogulul confirma că el l-a pus pe Liviu Mihaiu în funcție, după cum susține acesta într- o convorbire interceptată pe care ziarul o publică.

+++

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) vor judeca vineri, de la ora 15:00, cererea DNA privind arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, acuzat de trafic de influență.

+++

Attila Korody (UDMR), care era atunci ministru al Mediului, a declarat, la Realitatea TV, că propunerea de a-l numi pe Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării a venit din partea PNL, partid aflat la guvernare.

Korody a precizat că a crezut și crede și acum că a fost o propunere corectă, Liviu Mihaiu fiind președintele ”Salvați Delta!”, singurul ONG care se ocupa de problemele din această zonă. 

+++

PNL a precizat, într-un comunicat, că justiția trebuie să-și facă datoria.

"Partidul Național Liberal a sprijinit și va sprijini instituțiile statului în lupta împotriva corupției. PNL consideră că justiția trebuie să-și facă datoria în absolut orice situație și în cazul oricărei persoane, actual sau fost membru de partid, actual sau fost demnitar. Toți oamenii sunt egali în fața legii, iar cine a greșit trebuie să plătească", se arată în comunicat.

+++

Potrivit News.ro, Olteanu a fost reținut sub acuzația de trafic de influență. 

Până la momentul publicării acestui text, Direcția Națională Anticorupție nu anunțase nimic în acest sens.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost audiat, miercuri, de procurorii anticorupție, într-un dosar în care este acuzat de cumpărare de influență.

În contextul audierii sale, presa a relatat, citând surse judiciare, că Vântu s-a autodenunțat și a spus că a plătit, prin Bogdan Olteanu, o mită de un milion de euro premierului de la acel moment, Călin Popescu Tăriceanu, în prezent președinte al Senatului. În schimbul banilor, Vântu ar fi obținut numirea lui Liviu Mihaiu, fost jurnalist și, la acel moment, activist de mediu, în funcția de guvernator al Deltei Dunării.