Fostul premier Victor Ponta, judecat pentru spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, a fost citat de judecători pentru a da declarații luni în dosarul „Turceni-Rovinari”, unde este inculpat alături de Dan Șova.

Victor Ponta este audiat luni de judecători pentru prima dată, după un răgaz de aproape un an și jumătate cerut instanței. În septembrie 2016, el a spus că nu este pregătit pentru a da declarații și a cerut un termen scurt pentru a-și pregăti declarația, dar audierea sa se produce la aproximativ un an și 5 luni.

„Nu sunt pregătit în totalitate. Dacă îmi puteți da ceva timp... o să-mi pregătesc declarația. Cer un termen scurt pentru a pregăti declarația, rămâne la latitudinea dumneavoastră”, a spus Ponta în fața judecătorilor pe 16 septembrie 2016.

Tot atunci, fostul senator Dan Șova s-a folosit de dreptul la tăcere.

Pe 17 septembrie 2015, Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA în dosarul „Rovinari - Turceni” pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, Laurențiu Ciurel, la data faptelor director general al Complexului Energetic Rovinari, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Procurorii susțin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.