Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat vineri dimineață la ÎCCJ, unde se discută plângerea sa prin care contestă măsura controlului judiciar impusă împotriva lui în dosarul în care a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Ploiești.

UPDATE 10/09

Instanța supremă a modificat condițiile controlului judiciar pentru Victor Ponta în dosarul în care fostul premier este acuzat de complicitate la spălare de bani, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Instanța i-a ridicat lui Ponta interdicția de a face declarații despre dosar în spațiul public, potrivit acelorași surse.

De asemenea, fostul premier poate părăsi țara.

+++

La intrare în sediul instanței, Victor Ponta a declarat că va contesta controlul judiciar impus marți.

Ședința instanței a fost amânată până la ora 13:00, după ce avocatul fostului premier a cerut timp pentru a studia tot dosarul. Ponta a plecat de la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând să revină la 13:00.

După impunerea controlului judiciar, Victor Ponta a scris, pe Faceboook, că va ataca, la ÎCCJ, decizia procurorilor de a-i interzice să facă declarații în mass-media referitoare "la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați".

Tot la Înalta Curte a venit și Elena Udrea, care are programat un termen în dosarul "Gala Bute".

Răspunzând unei întrebări puse de jurnaliști, Udrea a spus că i se pare o măsură abuzivă interdicția la adresa lui Ponta de a vorbi despre dosarul său, potrivit Agerpres.

Ponta este urmărit penal de procurorii DNA Ploiești într-un nou dosar, în care este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Marți, procurorii l-au anunțat pe Victor Ponta că a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. În același dosar este urmărit penal și deputatul Sebastian Ghiță, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, fiind și el plasat sub control judiciar.

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri (Sebastian Ghiță - n.r.), într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine (Tony Blair - n.r.)”, a explicat DNA.

Procurorii spun că se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Victor Ponta să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro ar fi fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.