Sentința ICCJ vine în dosarul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată atât de inculpați, cât și de către DNA.

Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei, și-au recunoscut faptele în darul în care mai sunt judecați Ioan Adam, Paltin Sturdza, dar și alte persoane. Cu toate acestea, DNA a cerut pedepse maxime.

Fostul lider PSD a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor.

Fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă.

Prințul Gheorghe Paltin-Sturdza a fost condamnat și el la 3 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență.

Tudor Chiuariu a fost, în schimb, achitat. El era judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat,trafic de influență și spălarea banilor.

Judecătorul Lordand Ordog a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Magistratul a fost achitat pentru abuz în serviciu.

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza şi Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul reclamă retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor sentințe ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi folosit firma off-shore a familiei Hrebenciuc pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubit în acest caz este statul roman, prin Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.