În dosarul retrocedărilor ilegale a peste 43.000 de hectare de păduri, doi dintre principalii trimiși în judecată au recunoscut parțial acuzațiile aduse. Judecătorii nu au fost, însă, de acord cu procedura simplificată a judecății.

Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri îi are în prim-plan pe deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, dar și pe senatorul Tudor Chiuariu. Aceștia au încercat să ajute la retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure în zona Bacău, mare parte din suprafață fiind aflată în patrimoniul Romsilva.

La Romsilva, șef era Ioan Crăciunescu, un apropiat al lui Ilie Sârbu. De altfel, Hrebenciuc a și fost interceptat vorbind cu un alt suspect din dosar pentru a convinge Romsilva să nu conteste retrocedările:

 

 "Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap?" (Viorel Hrebenciuc)

 

Valoarea pădurilor retrocedate ilegal este de peste 300 de milioane de euro, conform DNA.Cu alte cuvinte, Ilie Sârbu urma să facă trafic de influență la directorul Romsilva pentru a nu se opune retrocedărilor ilegale.

Procurorii DNA au trimis în judecată un prim lot dintre cei implicați în acest caz. Printre aceștia se numără și Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu. La procurori a rămas o parte din dosar, disjuns din primul, în care este anchetat, printre alții, și Ilie Sârbu.