Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii DNA într-un nou dosar în care este acuzat de trafic de influență și de folosire a influenței sau autorității în legătură cu prezența sa la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump.

Procurorii DNA - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale a lui Liviu Dragnea, faptele fiind de când era președinte al Camerei Deputaților și președinte al PSD, potrivit Agerpres.

Anchetatorii îl acuză de două infracțiuni de trafic de influență și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În același dosar, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, este acuzat de cumpărare de influență, anunță DNA într-un comunicat.

Procurorii anticorupție notează în ordonanță că, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, Donald Trump, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurată la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare.

Totodată, spun anchetatorii, printre foloasele primite de Dragnea s-ar fi numărat și asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.

"Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză", afirmă procurorii.

În acest context, menționează DNA, Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România.

Anchetatorii mai precizează că, în perioada mai - octombrie 2017, Liviu Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de Gheorghe Dimitrescu, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 dolari. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani.

"În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Nicolae-Liviu Dragnea și partidul politic, plata sumei de 100.000 de dolari ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Gheorghe Dimitrescu, respectiv 45.000 euro", menționează procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, în schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

Liviu Dragnea a fost scos, joi, din penitenciar și dus la Direcția Națională Anticorupție pentru a lua la cunoștință acuzațiile din noul dosar.