Fostul ministru USR al sănătății Vlad Voiculescu a precizat joi seara că deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme.

"Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită. În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi de ani de PSD", a reacționat Vlad Voiculescu pe Facebook.

El reamintește că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: "e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu".

Voiculescu mai precizează că alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației. "Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii".

Fostul ministru spune că nu a fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea "specialilor”, centrele secrete pentru "speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este "de notorietate" faptul că a fost dat afară din guvern pentru asta, dar precizează că "cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării".

Pe de altă parte, el spune că sunt "semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale".

Vladi Voiculescu se află pe poziția a doua pe lista USR pentru europarlamentarele de anul viitor.

"Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor", mai spune Vlad Voiculescu.