Ministerul Justiției a anunțat că a lansat procedura de recrutare pentru ocuparea funcției de Procuror General al Parchetului General după demisia lui Tiberiu Nițu. A fost stabilit și calendarul procedurii: până pe 16 martie se așteaptă înscrieri.

Ministerul Justiției a început procedurile de selecție a oului procuror general al României, post rămas vacant după demisia lui Tiberiu Nițu, cercetat penal în dosarul lui Gabriel Oprea, cel al coloanelor oficiale ilegale. 

„Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecție în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcție in Ministerul Public, și îi asigur pe toți cei care, prin rezultatele lor au dovedit integritate și imparțialitate, precum și un înalt nivel de profesionalism, că vor avea șanse egale”, a declarat Raluca Prună, ministrul Justiției.

Principalele condiții pentru înscrierea în cursa pentru funcție sunt:

- Vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror

- Calificativul "foarte bine" la ultima evaluare

- Nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani

Mai multe informații despre ce procedură și cerințe puteți găsi AICI.

Numirea în funcția de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se face de Președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Calendarul procedurilor:

Transmitere către PÎCCJ a scrisorii de depunere a candidaturilor - 17 februarie
Termen limită pentru primirea candidaturilor - 16 martie
Dialog cu ministrul justitiei 18 - 22 martie
Transmiterea propunerii la CSM pentru aviz - 23 martie
Propunerea Ministrului Justiției către Președintele României va fi transmisă până la data
de 22 aprilie 2016.