Cluburi cunoscute în București au fost percheziționate joi de procurorii DIICOT, care investighează evaziuni fiscale produse printr-un soft special instalat pe computere. Procurorii explică cum funcționează programul.

UPDATE Tudor Constantinescu, patronul lanțului de restaurante și cafenele "Chocolat", a fost reținut de procurorii DIICOT în acest dosar.

Procurorii i-au mai reținut și pe Cristian Cucona și Mihail Moroșan, asociați și administratori ai SC Solutions Center SRL Constanța, firma care a comercializat softul ce permitea contabilitatea dublă.
 
Alte cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar.
 
Peste o sută de persoane au fost audiate de procurorii DIICOT după ce joi anchetatorii au efectuat 43 de percheziții la cluburi și restaurante din București. Printre acestea s-au numărat și Chocolat, Trattoria Il Calcio, Fratelli, Le Club.
 
„ Chocolat a crescut, prin munca cinstită a unor oameni extraordinari și devotați și prin multă creativitate, de la un restaurant și 7 angajați, la o echipă de peste 170 de oameni, în 6 locații din București. Voi colabora cu autoritățile pe perioada anchetei pentru a-mi demonstra nevinovăția. Îmi cer iertare clienților pentru expunerea la situația creată astăzi și vă garantez că Chocolat va continua să se ridice la înălțimea așteptărilor și va mentine aceleași standarde ridicate în ceea ce privește produsele și serviciile oferite”, a scris într-un mesaj Tudor Constantinescu, cel care controlează Chocolat.
 
Evaziunea fiscală și spălarea de bani se realiza, conform primelor informații, prin desfășurarea de activități comerciale prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ținerea unei evidențe contabile duble - una reală, în care sunt evidențiate veniturile adevărate, și una fictivă, ce reflectă venituri diminuate și cheltuieli majorate, astfel încât baza de impozitare să fie diminuată.

Principalii suspecți sunt considerați și liderii grupului infracțional organizat pe care îl urmăresc procurorii. Este vorba despre Tudor-Mihai Constantinescu și cetățeanul francez Guilbert-Lassange Jean Philippe Pierre Luc, asociați la societățile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moșilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL și Theoprod Art SRL.

Conform DIICOT, în anul 2006, aceștia au achiziționat un program informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat, de la SC Solutions Center SRL din Constanța.

„Acest program de contabilitate constă în existența a două registre de evidență contabilă de același tip, referitoare la aceleași bunuri și valori: unul reflectă realitatea economică și financiară a contribuabilului la care accesul este restricționat și unul falsificat, în care sunt înregistrate date și operațiuni ce relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate și banii încasați”, au explicat surse apropiate anchetei.

Programul putea fi accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăților, care permite accesul în memoria fiscală a casei de marcat.

Procurorii îl anchetează și pe Mihail Moroșan care, „în perioada 2008-2015, în calitate de asociat la firma SOLUTIONS CENTER SRL, a sprijinit grupul infracțional organizat inițiat și constituit de Tudor Constantinescu prin punerea la dispozitie (și prin asigurarea mentenanței necesare) a unui program informatic de contabilitate, care se instalează pe casele de marcat și care permite prin introducerea de date nereale, modificarea datelor reale referitoare la vânzările și încasările realizate cu consecința sustragerii de la plata taxelor și impozitelor prin omisiunea înregistrarii operațiunilor comerciale efectuate și a încasărrilor, toate activitațile fiind subsumate evaziunii fiscale”, mai spun procurorii.