Rămânerea la șefia DNA a lui Kovesi stă la mâna Curții Constituționale, condusă de fostul parlamentar PSD Valer Dorneanu. Dezbaterile au fost amânate pentru 30 mai.

UPDATE Președintele Curții Constituționale a anunțat că dezbaterile pe tema conflictului între Guvern și Președintele României în cazul respingerii revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, au fost amânate pentru 30 mai.

***** Textul inițial

Curtea Constituțională dezbate astăzi sesizarea lui Tudorel Toader, care reclamă un conflict constituționbal între Guvern și Președintele României în legătură cu cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, propunere respinsă de Klaus Iohannis.


Primul care și-a susținut sesizarea conflictului constituțional între instituțiile statului a fost ministrul Tudorel Toader, fost judecător la CCR, profesor universitar, rector suspendat al Universității Al.I. Cuza Iași.

"În declarațiile publice, președintele a afirmat și a repetat faptul că nu se poate da curs propunerii de revocare din motive de oportunitate politică. (...) Noi am considerat și considerăm că refuzul președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcția de procuror șef a doamnei Laura Codruța Kovesi, cu motivarea în sensul lipsei de oportunitate a acestei măsuri, este de natură să creeze un blocaj instituțional, prin împiedicarea finalizării procedurii de revocare (...), cu consecința unui conflict juridic de natură constituțională dintre cele două autorități publice", a spus Tudorel Toader.

Replica Administrației Prezidențiale a venit din partea consilierului prezidențial Elena Simina Tănăsescu.

Ea este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București (1991) și a obținut titlul de doctor cu mențiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept și științe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franța (1997). Este profesor de drept constituțional și drept european în cadrul Universității din București și a fost profesor invitat la universități din Europa și America Latină.

"Finalizarea unei proceduri, căci nu e niciun blocaj, finalizarea unei proceduri legale, printr-un act administrativ emis de președintele României, nu a blocat nimic, a încheiat o procedură. Nu e un blocaj, e finalizarea unei proceduri. Această finalizare nu împiedică în niciun fel declanșarea unei ulterioare, posibile, viitoare proceduri, nici dorită, nici nedorită, dar nu blochează nimic. Este exercitarea unei atribuții legale pe care, în cazul nostru, președintele României o are", a spus Simina Tănăsescu, în fața judecătorilor CCR.

"Situația prezentată în sesizare nu constituie un conflict juridic de natură constituțională. Prin urmare, vă rog să respingeți cererea ca inadmisibilă”, a încheiat Tănăsescu.

Pe 16 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii ministrului Justiției de revocare a Laurei-Codruța Kovesi.

Ministrul Justiției a susținut că șeful statului nu are abilitarea legală de a evalua activitatea procurorului-șef al DNA.

„În condițiile în care președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA, în condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente, văzând legislația aplicabilă în acest domeniu, valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.