CSM a dat joi aviz negativ controversatelor modificările la legile justiției propuse de Tudorel Toader. Scorul a fost strâns: 10 la 8.

UPDATE 6 Surse din Consiliul Superior al Magistraturii susțin că CSM a avizat negativ proiectele de modificare a legilor. Scorul a fost 10-8.

UPDATE 5 După dezbaterii ce au durat aproximativ două ore, ședința s-a oprit pentru ca membrii CSM să își exprime votul secret.

UPDATE 4 Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, consideră că modificările propuse de Tudorel Toader nu afectează independeța magistraților. Victor Alistar, un apropiat al PSD, remarcă totuși că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției este o eroare.

UPDATE 3 Președintele CSM, Mariana Ghena, s-a declarat dezamăgită de faptul că ministrul Justiției nu a venit la ședința CSM și ia în calcul că acesta ar fi fost pus în dificultate de întrebările membrilor Consiliului.

„Mă surprinde lipsa domnului ministru de la ședința Plenului. Nu știu cum să apreciz lipsa dânsului. Poate este o reținere de onoare, de demnitate sau o poziție de reținere dacă ar fi trebuit să răspundă la mai multe întrebări pe care voiam să i le punem. Este un aspect care m-a derutat”.

Președintele CSM cere membrilor Consiliului să voteze așa cum le dictează conștiința în ceea ce privește avizul asupra proiectelor de modificare a legilor Justiției. „La un moment dat, fiecare dintre noi va răspunde pentru votul pe care astazi il va da, cel putin la nivel de conștiința!”

UPDATE 2 Asociația Procurorilor din România cere CSM avizarea negativă a proiectelor de lege pentru că acestea duc la regresului Justiției. Practic, spune reprezentantul asociației, ministrul Justiției ar deveni un adevărat procuror general care ar avea în subordine și Inspecția Judiciară, ceea ce ar afecta grav independența Justiției. IJ ar fi la discreția ministrului Justiției, care este numit politic.

UPDATE 1 Membrii CSM iau în calcul amânarea acordării unui aviz pentru proiectele de modificare a legilor Justiției.

Punctul cel mai fierbinte dezbătut este cel al limitei minime de vârstă de 30 de ani pentru a putea fi admis la Institutul Național al Magistraturii. Unii membri susțin că la vârsta de 30 de ani cei mai bine pregătiți juriști ar avea deja o carieră de succes și este de greu de crezut că ar renunța la un serviciu stabil, bine plătit, pentru a urma 3 ani cursurile INM, urmate de stagiatură.

Sunt cerute studii de impact al schimbărilor radicale controversate cerute de ministrul Justiției.

O altă remarcă este că va scădea calitatea actului de justiție pentru că tot mai puțini juriști vor dori să intre în magistratură, mai ales în condițiile schemei incolmplete de magistrați și a supraîncărcării celor din sistem.

***** Știrea inițială

„Este o zi importantă deoarece Consiliul Superior al Magistraturii analizează proiectul privind legile Justiției. Este evident că proiectul a fost criticat de colegii noștri magistrați, a fost criticat de experții Comisiei Europene și, în mod normal, ar trebui să avem un aviz negativ, asta în condițiile în care dorim să se ridice monitorizarea MCV", a spus Augustin Lazăr, la intrare în sediul CSM.

În ședința de joi, plenul CSM va lua în discuție și va da un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiției.

Proiectele lui Tudorel Toader au fost publicate pe 30 august, iar ulterior au fost trimise la CSM pentru avizare.

Cele mai controversate idei de modificare a legilor Justiției au fost criticate de magistrați, de partenerii internaționali ai României, dar și de societatea civilă.

Proiectele prevăd eliminarea președintelui României din procesul de numire a procurorului general și ai procurorilor șefi de direcție, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, ceea ce ar însemna o subordonare politică a inspectorilor, înființarea unei direcții pentru anchetarea exclusivă a magistraților, dar și alte prevederi.