Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern de joi, plecând după circa 30 de minute.

Președintele anunțase anterior că va merge la ședințele de guvern pentru a împiedica o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Șeful statului le-a prezentat membrilor Cabinetului Dăncilă articolele de lege care-i permit să participe la ședințele de guvern, precizând că participarea la nu este "nici îngrădită, nici limitată".

El le-a spus că trebuie să interpreteze prezența sa "în cheia unei colaborări obligatorii între noi având în vedere că ne pregătim de preluarea Președinției Consiliului UE, de la 1 ianuarie": "Avem multe divergențe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes național nu putem să ne permitem să nu colaborăm".

În acest context, Iohannis a mai spus că vineri România va prelua în mod simbolic Președinția Consiliului, în cadrul vizitei pe care cancelarul austriac, Sebastian Kurz, o va face la București.

Președintele a reamintit că, atunci când participă, prezidează ședința de guvern, dar decizia și răspunderea asupra punctelor în discuție aparțin Guvernului, în speță prim-ministrului: "Cred că putem avea o relație instituțional corectă".