Dincolo de problemele de securitate necesare pentru menținerea soldaților în zonă, teatrul militar african constituie o zonă cunoscută pentru statul major, comentează Le Monde.
Este un adevărat "război al diamantelor", care se poartă în umbra conflictului din Ucraina și traversează cel puțin trei continente: Asia, Europa și Africa, scrie publicația italiană Il Messaggero.
A avut loc un șir de puciuri care nu poate fi ignorat și pus pe seama fricțiunilor politice obișnuite din niște țări predispuse la dezordine - ele au consecințe grave, comentează The Telegraph.
Într-o rubrică din Le Monde, Pierre Haroche, specialist în securitate internațională, consideră că, în contextul actual, Franța ar putea beneficia de redistribuirea forțelor pe frontul de est în fața amenințării pe care o reprezintă Rusia/
Războiul din regiunea africană a Sahelului ar putea intra într-o nouă fază, cu posibila intervenție a ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) în Niger, ipotetic pentru a-l readuce la putere pe președintele Mohamed Bazoum.
Baza Aeriană Niger 201 este cea mai importantă cazarmă americană din Africa subsahariană. Este o infrastructură impresionantă, atât ca dimensiune, cât și ca activități.
Decizia Rusiei de a suspenda acordul ucrainean de export de cereale la Marea Neagră are deja consecințe asupra tablei de șah geopolitice, comentează El Periodico.
Povestea inimii frânte dintre Kremlin și Grupul Wagner pare în fiecare zi mai aproape de reconciliere. Și așa cum se întâmplă adesea, se face cu surle și trâmbițe.
Rolul regiunii Sahel din Africa devine din ce în ce mai important din punct de vedere umanitar, al migrației, al securității și al economiei externe,astfel că Guvernul ungar pune tot mai mult accent pe consolidarea prezenței sale politice în regiune.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.