Decretul-lege privind «Planul strategic Italia-Africa: Planul Mattei», aprobat zilele trecute de Consiliul de Miniștri, este alcătuit din șapte articole care definesc guvernanța, termenele, obiectivele și, în general, conținutul planului.
Președintele Klaus Iohannis este de părere că a repus România pe radarul african prin turneul de zece zile pe care îl face în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal. Un reporter trimis special de Libertatea a "smuls" răspunsul de la președinte.
Două înregistrări video publicate de Spotmedia.ro arată un grup de localnici din Tanzania care strigă diverse urări grupați în jurul unei poze a lui Klaus Iohannis și mai apoi a primei doamne.
Este denumită ''noua colonizare verde''. Protestele împotriva guvernelor, sau persoanelor private care preiau milioane de hectare de păduri africane pentru a investi în credite de carbon sunt din ce în ce mai zgomotoase, scrie Avvenire.
Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au fost întâmpinați la Uthiru Girls High School din Nairobi cu dans. În timp ce în imaginile publicate pe rețelele de socializare președintele este vesel, Carmen Iohannis apare dansând alături de fete.
Președintele Klaus Iohannis pleacă marți într-un turneu de 9 zile în Africa. Deși presa a relatat constant despre sumele uriașe și lipsite de transparență pe care le alocă Președinția plimbărilor cuplului Iohannis, aceștia nu par interesați.
Strategia își propune să reașeze raporturile României cu Africa, pornind de la existența unei baze promițătoare de colaborare, în contextual turneului președintelui Klaus Iohannis în Africa, turneu care începe marți.
Palestinienii din Gaza, dar și somalezii, sudanezii, sirienii, sahrawii, afganii, haitianii, lista este lungă. Trăiesc în așteptarea camioanelor ONU, nu ''produc'', așteaptă: până când explodează violența, comentează La Stampa.
Dincolo de problemele de securitate necesare pentru menținerea soldaților în zonă, teatrul militar african constituie o zonă cunoscută pentru statul major, comentează Le Monde.
Este un adevărat "război al diamantelor", care se poartă în umbra conflictului din Ucraina și traversează cel puțin trei continente: Asia, Europa și Africa, scrie publicația italiană Il Messaggero.
A avut loc un șir de puciuri care nu poate fi ignorat și pus pe seama fricțiunilor politice obișnuite din niște țări predispuse la dezordine - ele au consecințe grave, comentează The Telegraph.
Într-o rubrică din Le Monde, Pierre Haroche, specialist în securitate internațională, consideră că, în contextul actual, Franța ar putea beneficia de redistribuirea forțelor pe frontul de est în fața amenințării pe care o reprezintă Rusia/
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.