Balcanii! De obicei începem cu o maximă despre care credem că a fost spusă de Winston Churchill: „Balcanii produc mai multă istorie decât pot consuma”, relatează Kathimerini.
Prestația slabă a UE în Balcanii de Vest de-a lungul ultimului deceniu e de rău augur pentru viitorul extinderii. Amintindu-ne succesul din 2004, a venit vremea să ne amintim și că UE era pregătită cândva să accepte o mare parte a continentului.
În total, 500 de militari turci vor fi dislocați în Kosovo, ca parte a KFOR. Erdogan a investit în Balcani multe visuri neo-otomane, comentează Naftemporiki.
Grăniceri europeni vor participa la controlul frontierelor și înregistrarea migranților în Muntenegru, după ce UE și Podgorița vor semna un acord privind acțiunile operative ale Frontex și Garda de Coastă, scrie Dnevnik.
Aproape 40 de operatori de telecomunicații din UE și Balcanii de Vest se angajează să îmbunătățească accesul la roaming-ul de date între cele două regiuni, cu sprijinul Consiliului de Cooperare Regională (CCR) și Comisiei Europene.
Minoritatea sârbă din nordul țării, susținută de Rusia, respinge independența Kosovo. În timpul unei izbucniri a acestui conflict latent au fost vizați chiar polițiștii din UE. Franța spune că este „foarte îngrijorată” de situație.
Înaintea Summitului UE-Balcanii de Vest de marți și a Consiliului JAI din 8 decembrie, Comisia prezintă un Plan de acțiune al UE privind Balcanii de Vest.
Uniunea Europeană a promis 500 de milioane de euro pentru a îmbunătăți infrastructura energetică din Balcanii de Vest, a anunțat șefa CE, Ursula von der Leyen, în Macedonia de Nord, la prima oprire a unui turneu în regiune.
Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că Moscova alimentează un nou conflict în Balcanii de Vest, că periclitează pacea fragilă și că Moscova ar fi mulțumită dacă în regiune ar izbucni un nou conflict.
A sosit timpul ca UE să insiste la Belgrad pentru luarea unei decizii în privința direcției înspre care intenționează să se îndrepte țara, scrie publicația austriacă Die Presse.
Președintele Sloveniei, Borut Pahor, a declarat că "acum este momentul în care se decide destinul geopolitic al Balcanilor de Vest pentru următorii 10-15 ani", relatează RTS.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.